SV vil avvikle kullgruvedriften på Svalbard

SV er svært kritiske til å fortsette utvinningen av kull på Svalbard.

Gruva Svea Nord er vil trolig gå tom for kull i 2014, og neste år skal Stortinget bestemme om det skal gis tillatelse til å åpne en ny kullgruve i Lunckefjell.

Eksporten av kull fra Svea Nord bidrar ifølge miljøorganisasjonen Greenpeace til CO2-utslipp på linje med det årlige utslippet fra den samlede bilparken i Norge.

Greenpeace avsluttet lørdag en aksjon som tok sikte på å sette søkelyset på kulldriften på Svalbard.

SV vil avvikle

Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland er helt tydelig på at SV ønsker å avvikle gruvedriften.

– Gruvedriften er ikke lenger like viktig for norsk suverenitetshevdelse på Svalbard. Tilstedeværelsen er godt ivaretatt både gjennom forskningsstasjonen i Ny-Ålesund og all aktiviteten i Longyearbyen, sier Langeland til Bergens Tidende.

Langeland mener kullutvinningen også er uheldig klimapolitisk sett, men påpeker samtidig at «Norge også selger olje og gass til resten av verden».

– Norge skal eksportere energi i fremtiden, men det skal være ren energi, sier SV-nestleder Audun Lysbakken.

Sp: – Vanskelig

Senterpartiets Erling Sande, som er ny leder av Stortingets energi- og miljøkomité, er enig i at saken er vrien.

– Vi må innse at utvinning av det ikke-fornybare kullet i et så spesielt område som Svalbard ikke kan fortsette i det uendelige. Den vanskelige avveiningen er om vi er der nå eller ikke. For Senterpartiet vil det være avgjørende å skape grunnlag for en tilstedeværelse på Svalbard bygd på varige arbeidsplasser, sa Sande til NTB fredag.

Påtroppende parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen var ikke tilgjengelig for kommentar lørdag.