Roper varsku om strømnettet på Vestlandet

Strømnettet står i fare for å bryte sammen i deler av Vestlandet, mener Statnett og NVE.

deler av Hordaland er linjenettet så hardt utnyttet at det er vanskelig å drive vedlikeholdsarbeid, ifølge Statnett. Den foreslåtte kraftlinjen gjennom Hardanger vil være avgjørende for å sikre strømforsyning i regionen, ifølge Statnett og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Det vil koste flere milliarder kroner å ruste opp dagens linjenett. Dagens situasjon truer strømforsyningen, mener de to etatene.

– Å koble ut en linje for å gjøre utbedringer, setter forsyningssituasjonen i fare. Slik kan vi ikke ha det, sier direktør Auke Lont i Statnett til Bergens Tidende.

NVE-direktør Agnar Aas sier forsyningssituasjonen og faren for utfall er så stor at strømprisen kan komme til å stige i Bergen.

Folkeaksjonen i Hardanger mener imidlertid at Statnett og NVE svartmaler situasjonen.

– Vi er helt enige i at det er grunn til å regne med at strømforbruket vil øke. Men det er et spørsmål om hvordan området skal forsynes, sier sekretær Klaus Rasmussen i Folkeaksjonen. Han mener olje- og gassektoren må være med å betale for forbruksveksten.

– Vi bor i et landskap det er verdifullt å hegne om. Fjordområdene på Vestlandet er nasjonale ikoner. Det må være i storsamfunnets interesse å ta vare på dette, sier han.