Energi engasjerer

I midten av september arrangerte Teknisk Entreprenør Vest AS (Tevas) en kompetansedag der gode energiløsninger var et av temaene.

140 personer var med på arrangementet, noe som tyder på at Tevas traff godt med temaene.

Positive reaksjoner

Daglig leder Tom Chr Eide i Tevas sier at bedriften fikk positive tilbakemeldinger på spørreskjemaet deltakerne ble bedt om å fylle ut etter arrangementet.

– Vi fikk mange positive reaksjoner og mange ville komme igjen neste år. De fleste ville også anbefale kompetansedagen til kolleger. Vi håper dette blir et årlig arrangement. Det viktige blir å finne de rette temaene og foredragsholderne.

Energieffektivt bygg

I et av foredragene fortalte sivilarkitekt og arkitektonisk leder Per Arne Hamre i Agraff AS fortalte om prosessen bak Sparebanken Midt-Norges nye hovedkontor i Trondheim sentrum. Han sa at bygget skal bli Norges mest energieffektive kontorbygg. Dette skal det bli ved at det har gunstig forhold mellom volum og overflater, ved at detaljer utformes med omhu, blant annet skal bygget unngå kuldebroer og ha minimal luftlekkasje.

Hamre påpekte at superisolerende glass har ti ganger så høy U-verdi som yttervegger. Derfor begrenses mengden med vindusflater i bygget. Solavskjerming vil skje på utsiden, på en pen måte. Oppvarming vil skje med luft, og være basert på fjernvarme. Varmegjenvinningen blir høyeffektiv (85 prosent). Bygget får fortrengningsventilasjon og dagslyshyller med akustiske bafler med speil. Elektro og datakabler plasseres i gulvet, noe som gir høy fleksibilitet. Byggematerialene skal være lavemitterende materialer, noe som gir et godt inneklima.