Mange nye sykehus må bygges

Helse-Norge er ikke forberedt på eldrebølgen, som slår inn allerede om sju år. Konsekvensen vil bli lavere kvalitet og større trengsel på norske sykehus, mener forskere som sier at man må bygge mange nye sykehus.

Situasjonen i helsevesenet vil bli dramatisk mye verre, sier seniorforsker Stein Ø. Petersen som sammen med kollega Asmund Myrbostad ved SINTEF har beregnet effektene av eldrebølgen.

Den første delen av eldrebølgen treffer sykehusene om sju år.

I løpet av de siste 15 årene er det blitt 10.000 flere i aldersgruppen over 70 her i landet. I 2016 alene vil denne gruppen øke med 22.000 på ett eneste år. Økningen fortsetter på samme nivå i årene etter, skriver Aftenposten.

50 milliarder

– Når man passerer 70 blir behovet for sykehustjenester virkelig stort, noe som vil føre til en eksplosiv vekst i antall pasienter som trenger sykehusbehandling, sier Petersen

Helse-Norge er absolutt ikke forberedt på det som kommer til å skje, mener forskerne. Om man skal ha samme nivå på sykehusbehandlingen om 20 år som man har i dag, må kapasiteten økes med 5.000 sengeplasser, nesten 50 prosent mer enn i dag.

5.000 nye senger tilsvarer mellom seks og sju sykehus på størrelse med Ullevål universitetssykehus. Prislappen vil være 50 milliarder kroner, mer enn 1,5 ganger forsvarsbudsjettet.

Urealistisk

I tillegg må mellom 60 og 70 prosent av alle nyutdannede nordmenn og alle som flytter til Norge begynne å jobbe i helse- og sosialsektoren, om ikke pleierne skal få ansvar for flere pasienter enn de har i dag.

– Dette er selvfølgelig helt urealistisk. Vi kan ikke bygge oss ut av dette problemet, sier Petersen.

Ifølge Petersen og Myrbostad vil konsekvensene trolig bli dårligere behandling.

– Det er grunn til å frykte at et så stort volum vil føre til dårligere kvalitet, sier Petersen.

I tillegg kommer spørsmålet om det er pasientgrupper som får behandling i dag, som ikke lenger skal få det eller om det generelt skal være en høyere terskel for å få behandling. (©