Krisen ikke over for norske bedrifter

Lederne i norske bedrifter ser mørkere på utsiktene nå i høst enn de gjorde i vår.

– Lav rente og mindre ledighet enn ventet gjør at mange spør «hvilken krise». Men for eksportbedriftene er ikke krisen over. Bedriftslederne ser svart på markedssituasjonen i undersøkelsen som NHO gjennomfører blant 1.100 bedriftsledere. Det er ordretørke, sier administrerende direktør i NHO, John G. Bernander.

Ifølge forventningsbarometeret til NHO ser utsiktene dårligere ut enn på lenge. Bare 20 prosent sier at markedssituasjonen er «god», et tall som har gått jevnt nedover siden høsten 2007 da hele 65 prosent av bedriftslederne karakteriserte ordresituasjonen som god.

Bernander begynte som toppsjef i NHO i forrige uke. Han er opptatt av å lette situasjonen for eksportbedriftene, og frykter en høyere kronekurs.

– I fjor lå timelønnen i Norge 41 prosent over konkurrentenes timelønn. I oktober i år er forskjellen 46 prosent. Differansen skyldes sterkere krone. I tillegg til finanskrisen har eksportbedriftene fått en ekstra trykk av kronekursen, sier Bernander. Han henstiller til politikerne å stramme inn på pengebruken i statsbudsjettet og bruke mindre oljepenger.