Optimisme i boligmarkedet

Boligprisene steg for tiende måned på rad i september, viser eiendomsmeglerbransjens boligstatistikk. Det er prisen på eneboliger som stiger mest.

Prisene er nå like høye som i toppmåneden august 2007.

Boligprisene steg samlet med 0,1 prosent fra august til september. Hittil i år har det vært en prisvekst på 16 prosent, og boligprisen ligger samlet sett 6,8 prosent høyere i dag enn på samme tid i fjor.

– Normalt flater prisene ut på høsten. Statistikken tyder på at de gjør det også i år. Selv om det er en betydelig prisstigning fra september 2008, er det viktig å huske at dette var starten på den bunnen vi så i boligmarkedet i fjor høst. Vi er nå tilbake i normalen, sier nestleder Torbjørn Ek i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Optimismen tilbake

Han konstaterer at optimismen er tilbake i markedet. Men noen ny boligboble tror ikke meglerbransjen på, til tross for at renten er rekordlav.

– Kjøperne er edruelige i forhold til å påta seg forpliktelser. Bankene kaster heller ikke lån etter folk. Gode objekter går fort til en god pris, særlig i de laveste prisklassene, mens det tar lengre tid i de høyere prisklassene, sier Ek.

Samtidig viser boligbarometeret at husholdningene bruker mindre av lønnsinntekten sin til å betjene renteutgifter enn i de tre siste årene. Mens enslige bruker 19 prosent av sin lønnsinntekt til renteutgifter, bruker etablerte par bare 6 prosent.

Prisene på eneboliger og leiligheter steg med henholdsvis 0,4 prosent og 0,1 prosent i september, mens det var en nedgang på 0,7 prosent for delte boliger.

Salgstiden ned

Undersøkelsen viser også at boligsalg nå tar kortere tid enn i august. Tiden det tar fra en bolig annonseres siste gang på FINN til den er solgt, var i september i landsgjennomsnitt 35 dager – sju dager færre enn i august.

Det er i Bergen boligene går raskest unna, med bare 19 dager i formidlingstid. Lengst tid tar det å selge en bolig i Tromsø (74 dager).