Ingen nye tilfluktsrom de siste ti årene

I Norge er det knapt bygd nye tilfluktsrom de siste ti årene. Nå skal en egen ekspertgruppe vurdere om slike rom kan brukes mot dagens trusler.

Under den kalde krigen ble det bygd tusenvis av tilfluktsrom i Norge. Alle bygg over en viss størrelse skulle ha tilfluktsrom, men de siste ti årene har det vært en midlertidig byggestopp. Alle byggherrer som har søkt, har fått innvilget fritak fra Sivilforsvaret, skriver Adresseavisen.

– Tilfluktsrommene er en overlevning fra den kalde krigen. En av oppgavene til arbeidsgruppen er å vurdere nytten av tilfluktsrommene ut fra dagens trusselbilde. De ble primært bygd for å beskytte befolkningen under krigshandlinger og atomangrep, sier seniorrådgiver Øyvind Gjølme Selnæs i Statens strålevern.

Atom og terror

Det statlige Kriseutvalget for atomberedskap har nedsatt en arbeidsgruppe som skal vurdere ulike tiltak som kan settes inn for å beskytte befolkningen mot radioaktivt nedfall etter atomulykker, terroranslag og andre atomhendelser.

– Kriseutvalget har en pakke av tiltak som kan settes inn for å beskytte befolkningen etter en atomhendelse. Bruk av tilfluktsrom er ett av disse, men er ikke det tiltaket man vil sette inn først. De er egnet bare hvis varselet kommer god tid i forkant og faren trekker ut i tid, sier Selnæs, som leder arbeidsgruppen.

Liten fare

– En typisk hendelse i dag er en ulykke ved et kjernekraftverk der det radioaktive utslippet kommer på kort varsel, og den kritiske fasen for befolkningen er kortvarig.

– Vi skal gå gjennom alle tiltakene for å se hvor egnet de er, og hvordan de praktisk kan iverksettes. Vår oppgave er blant annet å se på den faglige siden ved bruken av tilfluktsrom ved sivile atomhendelser, sier Selnæs.

Sannsynligheten for at noen med hensikt skal gjennomføre et angrep med kjernevåpen mot Norge regnes som ekstremt liten.