Tilfredsstillende fra Jotun

Målt i liter og kilo solgte Jotun-konsernet èn prosent mindre maling enn samme periode i fjor.

Jotun venter fortsatt på at vanskelig verdensøkonomi skal gi sterkere utslag. Sett opp i mot fjorårets rekordnivå er resultattallene i årets åtte første måneder tilfredsstillende.

Det er markedsmessige variasjoner i konsernet. Jotun har fortsatt vekst blant annet i Kina, Sør-Korea og viktige markeder i Midt-Østen. Det har vært svak utvikling i store deler av Europa, deriblant i Norge.

I årets åtte første måneder ble driftsresultatet 858 millioner kroner mot 807 millioner kroner samme tidsrom i fjor. Driftsinntektene ble 7,8 milliarder kroner mot 6,7 milliarder kroner. Relativt svak kronekurs bidro til stigningen i driftsinntekter

Jotun har sterk finansiell stilling, og egenkapitalandelen er rundt 50 prosent.

Jotun er i flere sensykliske segmenter. Mens blant annet pulverlakkdivisjonen raskt merket nedgangskonjunkturene, har områder som nybyggingsmarkedet for skip og eiendomsmarkedet vært mindre berørt hittil.

Vedlikeholdsmarkedet har jevnt over holdt seg forholdsvis bra. Pulverlakkdivisjonen har for øvrig hatt bedrede forhold i det siste.

Råvare-innkjøp utgjør omtrent 55 prosent av konsernets kostnadsside. Viktige råvarer er blitt dyrere de siste månedene, men dette elementet er uansett lavere enn samme periode i 2008.

Inntekter og eiendeler omregnes til norske kroner fra utenlandsk valuta. Med over 80 prosent av omsetningen utenfor Norge, gir valutaeffekter store utslag.

- Siden Jotun dels er i sensykliske markeder, forbereder vi oss på at flere områder får svakere utvikling fremover, sier konsernsjef Morten Fon. Han viser blant annet til nybygg av skip og større eiendomsprosjekter, der langsiktige ordrer gjør at det først forventes sterke effekter et stykke ut i 2010. Fon viser til at det siden i fjor sommer har vært ekstraordinær håndtering av konjunktursituasjonen blant annet på kostnadssiden og for utestående fordringer.