Norsk bygningsfysikkdag 2009

Norsk bygningsfysikkdag 2009 blir arrangert 24. november på Thon Hotel Vika Atrium, Oslo.

Norsk bygningsfysikkdag skal være et viktig koblingspunkt mellom forskere og andre aktører i byggenæringen. Målgruppen for dagen er derfor alle som har en spesiell interesse for bygningsfysikk og er interessert i hvordan vi skal gjøre bygningskroppen bedre med hensyn på energibruk og å unngå fuktproblemer. Praktikere er derfor spesielt velkomne.

Økende deltakelse

Norsk bygningsfysikkdag arrangeres i år for femte gang. Arrangementet har hatt sterkt økende deltakelse siden det første gang ble arrangert i 2005, med 200 deltakere i fjor. Deltakerne kommer fra hele næringen; entreprenører, rådgivende ingeniører, byggherrer, arkitekter, takstmenn, materialprodusenter, offentlig forvaltning mm.

Årets arrangement har som tidligere fokus både på fukt i bygninger og energi. Vedrørende energi blir det presentasjoner som kommer inn på nye produktløsninger innen for eksempel isolasjonsmaterialer og vinduer og energiløsninger for kontorbygg.

Forebygging av fuktskader

Anslagsvis 60-80% av alle byggskader skyldes fukt eller følgevirkninger av fukt. Inneklimarelaterte helseproblemer knyttet f.eks. til muggvekst gjør hverdagen vanskelig for stadig flere. Dette har ført til et sterkt fokus på håndtering av fukt- og muggsoppskader, mens forbygging av fuktskader ikke har fått samme oppmerksomhet. Flere av innleggene handler derfor om hvordan man i større grad kan unngå fuktproblemer med tiltak på prosjekterings og utførelsessiden. Foredragene går blant annet på fuktkonsekvensene av økt isolasjonstykkelse, værbeskyttet bygging og erfaringer knyttet til bygningsfysisk rådgivning i Sverige og Norge. Videre vil det bli gitt eksempler på spennende prosjekter fra forskningssiden i Norge.

Norsk bygningsfysikkdag arrangeres av SINTEF Byggforsk og NTNU v/Institutt for bygg, anlegg og transport & Institutt for byggekunst, historie og teknologi.

Hovedtema:

- Fremtidens byggetekniske løsninger

- Erfaringer fra praksis

- Hva forskes det på?