Uhørt forslag

Vi er sterkt for at man tar vare på gamle verdier, men vi stiller oss undrende til den lista over 66 veier som Riksantikvaren vil frede. Dette vil avskjære en hver mulighet for mange lokalsamfunn til å utvikle seg videre. Vi forstår dem som protesterer. Skal disse stedene ha en fremtid kan man ikke ha en ”forhistorisk” vei.

Risør kommune og fire kommuner på Vestlandet protesterer kraftig mot fredning av fire svingete veistrekninger som omfattes av den nasjonale verneplanen for veier, bruer og andre kulturminner med tilknytning til veiene. Protestene er kommet etter at Riksantikvaren tidligere i år varslet fredning av til sammen 66 veier i Statens vegvesens verneplan.

Et alternativ er at man lar de gamle veiene ligge urørt for så føre frem nye veier til disse samfunnene. Problemet er at det ikke er mulig alle steder.

Ellers forstår vi ikke helt vitsen. Vi har allerede så mange mil svingete vei som er tatt ut av daglig trafikk – og der har vi alle typer konstruksjoner som bruer i alle variasjoner, skjæringer, halvtunneler og tunneler. Dokumentasjon på god gammeldags veibygging skal vi ha nok av. Problemet er at mange av disse veiene gror igjen. Den første oppgaven kan være at man rydder langs disse gamle traseene slik at de kan brukes som gang- og sykkelvei. Her er det mange fine turistmål.