Vil begrense krav til universalitet

Boligprodusentene mener det er uklart hva som menes med universell utforming av utearealer og vil begrense kravene til å gjelde utearealenes hovedfunksjoner.

Dette er et av utspillene boligprodusentene kommer med i sin svært omfattende høringsuttalelse om ny teknisk forskrift til plan og bygningsloven hvor kapittelet om utearealer er helt nytt.

Foreningen anbefaler en konkretisering av hva som menes med atkomst, opparbeidet uteareal, universell utforming av utearealer og større fellesarealer. Kravet til universell utforming bør begrenses til å gjelde utearealenes hovedfunksjoner da det for mange utbyggingsområder vil kreve store terrengendringer for å tilfredsstille et maksimalt stigningstall på 1:20 for atkomstveiene.

Kommunene bør derfor kunne åpne for at deler av opparbeidet utearealer kan unntas for kravet om til universell utforming og tilgjengelighet og brukbarhet. Det betyr eksempelvis at krav til maksimal stigning 1:20 ikke bør gjelde for atkomst fra sentral gjesteparkeringsplass til boligbygg eller fra boligbygg til felles bilplass. Kravet bør heller ikke gjelde for gressplener, mener Boligprodusentene og henviser blant annet til økt utbredelse av elektriske rullestoler.

Foreningen anbefaler også at krav til universell utforming av utearealene først gjøres gjeldende for boligområder der det er lagt til rette for fellesfunksjoner for mer enn 150 boenheter.

Boligprodusentene anbefaler at atkomstkravet for boliger begrenses til å gjelde atkomst fra kjørbar vei og parkering til byggverk. Nye krav til trinnfri atkomst bør bare gjelde for boligbygging på tomter regulert etter 2011 som man regner med er tidspunktet for når ny teknisk forskrift vil tre i kraft.

Forskriftskravet presenterer tre ulike kravsnivåer for byggverk. ”Generelle krav” som gjelder alle typer byggverk, ”Tilgjengelighet og brukbarhet” som gjelder for utvalgte boligtyper og ”Universell utforming” som gjelder for byggverk for publikum og arbeidsbygninger.

Boligprodusentene anbefaler at kravsnivået ”Tilgjengelighet og brukbarhet” gjøres gjeldende for alle boenheter som har inngang på bakkeplan samt for alle boenheter som har atkomstvei hvor det stilles krav om heis. Som minsteløsning skal disse boligene være forberedt for trinnfri tilgjengelighet til nødvendige hovedfunksjoner som i praksis betyr stue, kjøkken, minst ett soverom, minst ett bad med toalett samt entré.

Videre foreslår Boligprodusentene at lavfartsheis skal kunne betjene inntil 16 boenheter. Dessuten går foreningen for at kravet til trinnfri atkomst til balkong, terrasse og uteplass samt krav om rullestoltilpasning bare gjelder balkonger, terrasser og uteplasser med atkomst fra rom med nødvendige hovedfunksjoner.

Boligprodusentene ber myndighetene om ikke å forhaste seg når det gjelder ikrafttreden. Foreningen mener dette ikke bør skje før ett år etter vedtakstidspunktet. Videre ber man om ytterligere ett års overgangsordning hvor tiltakshaver kan velge å søke etter ny eller gammel forskrift.