Nytt banedekke på Ørlandet

Forsvarsbygg har nå ferdigstilt nytt banedekke på deler av Ørland hovedflystasjon.

- Arbeidet har vært gjennomført på kort tid, og vi er glade for å kunne overlevere et nylagt og solid banedekke til Luftforsvaret, uttaler prosjektsjef Jens Levi Moldstad i Forsvarsbygg

 Det er deler av det gamle betongdekket på hovedrullebanen som nå er skiftet ut. Dekket er på til sammen cirka 26000 m2 fordelt på omtrent to like store arealer i hver ende.

Plasstøpt betong

Entreprenør og kontraktspartner i dette prosjektet har vært Skanska Norge AS. På grunn av det store behovet for betong på relativt kort tid satte entreprenøren opp et eget betongblandeverk på flyplassen. Det er produsert tilsvarende 1000 billass med betong i løpet av prosjektet. Anlegget har hatt en produksjonskapasitet på i overkant av 50 m3 betong i timen. Tykkelsen på dekket er på 30 cm. Det ble støpt i felter på ca 11 meters bredde og dermed ble det en produksjon på vel 15 løpemeter per time. Rullebanens totale bredde er på ca 45 meter.

Omfattende arbeid innenfor avtalt tid

– Selv om været med store mengder nedbør har gitt oss utfordringer med utstøping av betong og fugingen mellom feltene er vi svært godt fornøyde med å overlevere dette omfattende prosjektet innenfor avtalt tid, sier prosjektleder Randi-Grethe Pedersen. Skanska Norge AS gjennomført knusing og fjerning av det tidligere dekket samt avretting av underlaget. Til knusingen av det gamle dekket er det benyttet en jernkule på hele seks tonn som ble sluppet ned for noen meters høyde. Videre er det støpt inn nye banelys. Den totale anleggstiden siden oppstart knusing har vært på under 3 måneder.

Godt samarbeid

Prosjektlederen fremhever det gode samarbeidet som både Forsvarsbygg og entreprenør har hatt med den operative avdelingen på flystasjonen. - Dette gode samspillet har vært avgjørende for gjennomføringen av prosjektet med så stramme tidsrammer, påpeker Pedersen.

Helhetlig eiendomsaktør

Forsvarsbygg, som er en totalleverandør av eiendomstjenester for Forsvaret, vil etter overleveringen av det nye banedekke være ansvarlig for drift og vedlikehold av også dette anlegget.