Arbeidet med ny regjeringsplattform i gang

Forhandlingene om en ny politisk plattform for den rødgrønne regjeringen, blir en kamp for å forene partienes egenart med partiene størrelse.

Valget sørget for at Arbeiderpartiet ble enda mer dominerende, noe som bekymrer juniorpartnerne Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Aps fremgang og SVs tilbakegang vil etter alt å dømme føre til at SV mister én statsråd mens Ap får én til. I Ap er det også mange som forventer at den nye regjeringsplattformen vil bli farget av partiets valgfremgang. Mandag ville ingen si noe om forhandlingskrav.

SV-leder Kristin Halvorsen minner nok en gang om at valgseieren var et rødgrønt prosjekt.

– Vi må ha et rødgrønt bærekraftig prosjekt som sørger for entusiasme i alle de tre partiene, slå hun fast.

– Vi må klare å komme fram til et resultat som forener partienes egenart og partienes størrelse, svarer statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg.

Et annet dokument

Dokumentet om regjeringens politiske plattform for de neste fire årene blir et helt annet dokument enn Soria Moria-erklæringen fra 2005.

Stoltenberg er nøye med å understreke at det ikke skal utarbeides noen ny regjeringserklæring fordi det er den samme regjeringen som fortsetter med de samme hovedlinjene i politikken.

– Det blir likevel et viktig dokument som vil være styrende for regjeringens politikk de neste fire årene. Men det blir et annet dokument enn erklæringen fra 2005, sa han før forhandlingene startet mandag morgen

Partiene kommer også til å diskutere ny fordeling av statsråder og eventuelle endringer i departementsstrukturen.

Ingen tidsfrister

Det er ikke fastsatt noen tidsfrist for når forhandlingene skal være avsluttet.

– Vi vil bruke den tiden vi trenger. Det er ikke nødvendig å være ferdig før trontalen 9. oktober fordi hva som skal skje neste år, er avklart i statsbudsjettet for 2010 som allerede er ferdig, sier han.

Han slår fast at det ikke vil skje noen endringer i regjeringen før etter at statsbudsjettet er lagt fram 13. oktober.

– Statsrådsskiftene kommer når de kommer, hvis de kommer. Det er rimelig at de statsrådene som har vært med på budsjettarbeidet også får legge fram sine budsjetter, sier Stoltenberg.

– Mye er avklart

På en pressekonferanse gjorde de tre partilederne det klart at forhandlingene kommer til å bli annerledes enn for fire år siden fordi regjeringen allerede har lagt fram viktige dokumenter som beskriver politikken de neste fire årene på vesentlige områder.

Finansminister Halvorsen understreker også at forhandlingene vil bli krevende fordi det økonomiske handlingsrommet er mindre enn i 2005. Et vanskelig spørsmål blir hvordan man får redusert bruken av oljepenger.

Ifølge Stoltenberg vil den nye politiske plattformen for en stor del dreie seg om å omgjøre visjonene til konkret handling.

– Vi skal gjennomføre den politikken de tre partiene står for. Det er allerede utformet mange felles dokumenter og det er bred enighet om de viktigste veivalgene. I forhandlingene skal vi avklare ulike standpunkter på en del områder, sier regjeringssjefen.