Avverget to dødsbranner i Sandnes

Ingen kom til skade da to hus, der folk lå og sov, ble påtent i Sandnes natt til lørdag. Politiet mener brannene er påsatt og jakter på én eller flere gjerningsmenn.

– Vi har ikke pågrepet noen, og vi vet ikke om det er én eller flere personer som står bak. Selv om vi øker bemanningen natt til søndag, så er situasjonen ubehagelig, sier politiadvokat Magnus Jåtun i Rogaland politidistrikt til NTB.

Totalt ble det påsatt seks branner i Sandnes sentrum og området rundt i løpet av de to første timene etter midnatt. Jønningheia barnehage i Tulipanveien ble totalskadd, mens de minst farlige brannene var i søppelkonteinere.

Den første brannen ble meldt like etter midnatt, og den siste litt før klokka 2. Avstanden mellom brannstedene, og det relativt korte tidsspennet mellom hendelsene, tyder på at én eller flere personer har gått fra adresse til adresse og startet brannene.

Nær dødsbranner

De to siste brannene i Årsvollveien like vest for Sandnes sentrum kunne endt med døden for tre eller fire personer som sov i de to husene.

– Det kunne gått ille. På disse to adressene lå folk og sov. De måtte evakueres, sier Jåtun.

Ifølge Aftenbladet.no traff brannvesenet en mann utenfor bygningen der den siste brannen startet. Mannen skal ha forsikret dem om at det ikke befant seg folk inne i huset. Men det var altså feil. Da brannvesenet gikk inn, oppdaget de at en mann lå og sov i øverste etasje.

– Mannen ble funnet av røykdykkerne våre. Han lå da og sov. Mannen ble sendt til sykehus med røykskader, sier varabrannsjef Eivind Rake i Brannvesenet Sør-Rogaland til avisen.

Politiadvokat Jåtun er interessert i å komme i kontakt personen som varslet brannvesenet. Han legger til at bygningen opprinnelig var et næringsbygg og at det ikke var naturlig å tro at folk sov der.

Vitneavhør

På en pressekonferanse i Sandnes lørdag ettermiddag opplyste Jåtun at politiet ikke har noen mistenkte i saken. To menn med status som vitner satt i avhør lørdag ettermiddag, den ene av dem ble hentet av politiet, den andre meldte seg klokken 14.

Vitner så ifølge Aftenbladet.no en mannlig syklist i hvit jakke i nærheten av flere av brannåstedene. Om dette kan være gjerningsmannen er usikkert. Politiet er imidlertid ikke i tvil om at de fleste brannene er påsatt.

– Vi ønsker nå at publikum som kan sitte på videoopptak eller annet materiale som kan være av interesse i etterforskningen, tar kontakt med politiet. Vi vet ikke om det er én eller flere personer som står bak, vi vet heller ikke om man har gått fra adresse til adresse eller om det er brukt sykkel eller bil. Adressene fremstår som tilfeldige. Krimteknikerne har ikke kunnet melde tilbake hvordan brannene er startet, men på to av åstedene er det funnet bensinkanner, sier Jåtun.

Flere på jobb

Politiadvokaten legger ikke skjul på at folk i Sandnes nok føler at situasjonen er utrygg, så lenge politiet ikke har pågrepet noen gjerningspersoner.

– Vi har kalt inn så stort mannskap som vi må ha for å jobbe med denne saken. Natt til lørdag hadde vi heldigvis en del flere patruljer enn normalt på vakt gjennom hele natten. Vi vil ha flere patruljer også natt til søndag. Men det er klart situasjonen er ubehagelig, understreker politiadvokaten