Oslofolk vil ha mer fjernvarme

Det er nå rekordstor etterspørsel etter fjernvarme i Oslo. Hafslund opplever salgsrekord for den miljøvennlige varmen og jobber på spreng for å utvikle mer.

Hva er fjernvarme?

En eller flere varmesentraler som produserer varme med alternative energikilder til flere kunder i et område.

Kundene knytter seg til fjernvarmenettet via en liten varmeveksler i kjelleren.

Vannet, som blir oppvarmet i de felles varmesentralene, sirkulerer i en lukket krets til kundene.

Det avkjølte vannet pumpes tilbake til varmesentralene for å bli oppvarmet på nytt

Prisen på fjernvarme fastsettes lavere enn det laveste alternativet som er kjelkraft til elkjel og olje til oljekjel.

Fjernvarme brukes til oppvarming (radiatorer, gulvvarme), ventilasjon, tappevann og snøsmelteanlegg.

Per i dag produserer Hafslunds anlegg i Oslo fjernvarme tilsvarende varmebehovet for cirka 120 000 boenheter.

- Innen seks-sju år er målet at fjernvarmekapasiteten i Oslo skal være doblet fra 1 til 2 milliarder kilowattimer. Dette tilsvarer faktisk like mye energi som om vi skulle ha bygget fire Alta-kraftverk, sier administrerende direktør i Hafslund Fjernvarme, Edle Ulevåg.

Miljøvennlig

- I Oslo kommer i dag cirka 60 prosent av fjernvarmen fra avfallsforbrenning, biobrenselanlegg samt varmepumpe som henter ut varme fra kloakk. Med andre ord, en ressurs som ellers ville blitt sett på som avfall. Det er dokumentert at dagens fjernvarmesatsing sparer Oslo for utslippene fra 50 000 tonn fyringsolje. Det tilsvarer det samme som å fjerne eksosen fra 50 000 biler som hver kjører 15 000 km i gatene våre. Målet er å komme opp i en fornybar-andel på minst 95 prosent når fjernvarmenettet er ferdig utbygget, og således gi et enda bedre bidrag til miljøet i Oslo og CO2-utslipp til atmosfæren, fortsetter Edle Ulevåg.

Dreining fra næringsbygg til boliger

- Tidligere inngikk vi flest kontrakter med næringskunder. Ettersom fjernvarmenettet har utviklet seg, kaster privatkundene seg på, noe som viser at Oslo-folk har fått meg seg at fjernvarme både er økonomisk lønnsomt og bra for miljøet, sier Edle Ulevåg.