En fantastisk sykehusplass

Ambisjonene er høye for Olav Kyrres plass som anlegges i 2013 midt i sykehusområdet. – Plassen skal ha et fantastisk preg, sier planleggerne.

– Vi bruker et slikt begrep for å markere at dette blir noe mer enn en nødvendig og fornuftig plass. Den skal gi stedsidentitet, stimulere sansene og forsterke følelsen av å være i hjertet av sykehuset, forklarer sjefarkitekt Ragnhild Aslaksen i Helsebygg.

Sammen med arkitektkolleger og kunstnere trekker Aslaksen opp retningslinjene for det videre arbeidet med sykehusplassen, skriver Helsebygg Midt-Norge på sine nettsider.

Tydelig, sterk og urban

– Olav Kyrres plass er sluttsteinen i sykehusanlegget. Dette er rommet midt i sykehuset som viser at man har ”kommet fram”; et sentralt oversiktspunkt som viser vei til alle bygg, sier sjefarkitekten, og minner om at hovedinngangene til samtlige kliniske sentra vender mot plassen.

Olav Kyrres plass får store dimensjoner: 130 x 55 meter. Dette er omtrent 80 prosent av Torget i Trondheim, men på Øya blir plassen omkranset av høye husvegger (6 etasjer). Ifølge Aslaksen vil dette forsterke sentrumsfølelsen og gi assosiasjoner til byrom i Paris og Berlin. En tydelig, sterk og urban utforming er derfor påkrevet, mener Aslaksen.

Servering og trafikk

– Vi planlegger en plass som kan oppleves sammenhengende, med rom for mange funksjoner. Deler av dette sørvendte området blir uteareal for Kunnskapssenteret. Det gir fine muligheter for uteservering og blir et attraktivt oppholdssted, sier Aslaksen.

For trafikk og tilgjengelighet får plassen ekstra stor betydning. Det er her Olav Kyrres gate vil krysse som gjennomgående åre i sykehusområdet, og hit kommer den sentrale drosjeholdeplassen. For tilgangen til Akutten blir plassen også svært viktig.

Natur, lys og kunst

Trafikken forhindrer likevel ikke at Olav Kyrres plass opparbeides med et grønt og frodig preg. Flott belysning blir det også, ikke minst vinterstid. Plassens ”gulv”, som planleggerne kaller det, skal utformes slik at det blir enkelt å orientere seg – med inndeling i ulike soner, mønstre, beplantninger og høydevariasjoner. Det er et mål at plassen skal gi trygg ferdsel så vel som rolig opphold, lek og moro.

– Olav Kyrres plass er dessuten et prioritert område for integrert utsmykking* som kan inngå både i plassgulv og møblering. Og kanskje blir det en større skulpturell utsmykking som gir identitet til plassen og sykehuset. Vi har planer om å invitere kunstnere til konkurranse om utsmykking av plassen våren 2010, opplyser Ragnhild Aslaksen.

Olav Kyrres plass blir fullført etter at Kunnskapssenteret er ferdig sommeren 2013. nleggsperioden vil vare et halvt års tid.

* Førende prinsipp for utsmykkingsprogrammet i nye St. Olavs Hospital. Hensikten er å få bygg og kunst til å ”smelte sammen”.