Norske boliger 600 mrd mer verdt

Verdien av norske boliger har steget med 600 milliarder kroner så langt i år, ifølge beregninger NRK har fått utført.

Verdistigningen får Norges Bank til å frykte en ny boligboble, selv om sentralbanken holdt styringsrenten fast onsdag.

– Vi liker ikke å ha et boligmarked som vokser veldig raskt, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad til NRK.

Solgt før visning

Og flere tegn tyder på opptur. Ifølge NRK selges nå boliger før siste visning, i strid med 24-timersregelen som ble innført i 2007. Regelen sier at megler ikke kan akseptere et bud før det har gått minst 24 timer etter siste visning, men samtidig har kjøper anledning til å ringe megler og rent faktisk legge inn et bud.

Direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund er kritisk:

– Det er en uting for budgiverne som ikke kommer til med budene sine. Det er en uting for selger som får et press på seg til å akseptere et bud fordi han ikke har nerver nok til å vente på budrunden. Det er dessuten svært problematisk for meklere som ikke kan holde tempoet i budrunden nede, noe de er pålagt, sier han til NRK.

Luksusopptur

Også i den øvre enden av markedet går det raskere unna, ifølge Dagens Næringsliv.

Avisen skriver at en leilighet på Tjuvholmen i Oslo nylig ble solgt for 32 millioner kroner, etter at prisantydningen ble senket fra 33 til 28,5 millioner kroner. Salgssummen er 9,3 millioner kroner mer enn det selgeren selv måtte ut med for eiendommen i desember 2008.

– Boligmarkedet har generelt fått seg et løft i høst. Nå er det også bevegelse i luksusmarkedet, sier megler Anders Langtind i Privatmegleren til DN.

Ifølge avisen ligger det nå 18 eiendommer som er priset til over 20 millioner kroner ute på Finn.no.