- Et kvantesprang

Nye IKT-baserte arbeidsmetoder kan redusere antall byggfeil, gi raskere byggetid og øke effektiviteten og kvaliteten i byggenæringen. (Se video)

På seminaret Build Hospital Live 2009 på Bygg Reis Deg 09 innledet adm dir Halvard Gavelstad i Bygg Reis Deg med å si at byggenæringen kjennetegnes ved lite innovasjon, høye byggekostnader og dårlig kvalitet. – Vi vet at det går med en milliard kroner per måned til byggfeil og at en tredjedel av tiden på byggeplasser går med til venting. Derfor har vi tatt initiativ til dette seminaret. Ved å ta i bruk nye arbeidsmetoder og verktøy kan vi oppnå bedre bygg, bedre effektivitet og lavere kostnader.

Lars Christensen fra BuildingSmart sa at Norge er ledende på nye kunnskap om IKT-løsninger i byggenæringen og at bruk av disse kan sette Norge på kartet. – Modeller har mange fordeler i forhold til tradisjonelle tegninger. De er rimelige å lage, lette å forstå, ser helhet og kan brukes til å gjøre analyser.

Arkitekt Kimon Onuma fra USA påpekte at ved bruk av nettbaserte modeller kan alle som er engasjert i prosjektet se endringer og komme med forslag og kommentarer, uansett hvor i verden de er. Det er også mulig å bruke en rekke ulike kilder til informasjon. Han sa at komplekse bygg som for eksempel sykehusbygg har ekstra store fordeler ved bruk av IKT-modeller. – Det er lettere å sikre gode overganger og tekniske føringer via modeller. Det er også lettere å få til effektiv ombygging og brannsikring.