Løvenskiold tapte kampen om Hakloa Vestre

En gammel strid om husmannsplassen Hakloa Vestre i Sørkedalen i Nordmarka i Oslo har fått sin avgjørelse i Høyesterett. Det endte med  nederlag for Carl Otto Løvenskiold.

Høyesterett har bestemt at familien Ødegård, som har brukt eiendommen i tre generasjoner, får overta den.

Langvarig uenighet mellom partene førte til at det i statsråd i 2005 ble vedtatt å ekspropriere Hakloa Vestre til fordel for Jo Arne Ødegård. Ødegård hadde vokst opp på denne plassen.

Landbruksdepartementet avslo Ødegårds ekspropriasjonssøknad, men han ga seg ikke. Han fikk medhold i statsråd, men var fortsatt ikke i mål, skulle det vise seg.

Striden rundt husmannsplassen fortsatte i rettsvesenet og endte til slutt opp i Høyesterett, som nå har satt et endelig punktum.

Løvenskiold ville ha Høyesterett med på at man måtte avveie hans interesser mot Ødegårds, og at inngrepet «tvillaust» måtte være til mer gagn enn skade.

Høyesterett avviste dette og mente at uttrykket «tvillaust» i lovens forstand innebar et beviskrav, ikke et krav til kvalifisert interesseovervekt.

Løvenskiold mente også at det var saksbehandlingsfeil da saken tidligere har blitt behandlet i rettssystemet, men heller ikke dette førte fram. Han forsøkte også å unngå ekspropriasjon ved å vise til at et tidligere ekspropriasjonsvedtak, som gikk i Løvenskiolds favør, stengte for omgjøring til ugunst for Løvenskiold. Høyesterett avviste også dette.