- Det offentlige må gå foran

- Det er store energibesparelser i eksisterende bygg, men stat og kommuner må gå foran med å stille krav til egne bygg og leieforhold, sa administrerende direktør Christian Joys i Avantor da han innledet på åpningskonferansen på Bygg Reis Deg.

- Skal man lykkes med å redusere energibruken i bygg, er det viktig at staten oppretter et fond for å finansiere rettighetsbaserte tilskudd til energieffektivisering. Det er spesielt viktig til nye styringssystemer og til andre energisparende investeringer. Det er også viktig å revidere energimerkeordningen og det er viktig å inkludere systematisk måling av faktisk forbruk. Et problem eiendomsbransjen har i dag er at man mangler hjemmel til å pålegge økt husleie for å dekke huseiers investeringer i energisparetiltak. Det er også viktig at næringsbygg må kunne levere overskuddsenergi tilbake i fjernvarmesystemet, sa Joys.

Gode prosjekter

Avantor har mange gode miljøprosjekter. I foredraget nevnte han spesielt mye av det som nå gjøres på prosjektet Nydalspynten.

- I dette prosjektet har man oppnådd inntil 65 prosent av normalt energiforbruk. Dette takket være en rekke lokale tiltak. I dette prosjektet alene sparer man 190 tonn CO2 i året, sa han.

Energimerkingen

Joys gikk sterkt ut mot energimerkeordningen slik den nå foreligger. Huseiernes Landsforbund har brukt energimerkingen på en enebolig som har et faktisk forbruk på 28 000 kWh/år.

- Skal man følge merkeordningen er beregnet energiforbruk 72 000 kWh/år. Her må det være en feil. Et annet problem er at nærvarmetiltak ikke inkluderes i merkeordningen. To like bygninger får ulikt energimerke om felles energisentral ligger i den ene. Det er også problematisk at energimerkeordningen ikke blir en veileder for kjøpere/leietakere.

Klassiske bygg – en utfordring

- I Avantor har vi mange bevaringsverdige flotte bygg som vi har tatt vare på. Disse er bygget om til nytt bruk, men problemet er at dette er bygget med tegl som ikke tåler frost. Isoleres slike bygg innvending fryser teglen i stykker. Vi har funnet løsninger, men bevaring og miljø/klima kolliderer, sa han.

På den annen side har vi også sett at design og miljø ofte kan kollidere på nye bygg, sa Joyce bla i sitt foredrag.