Bygg har en nøkkelrolle

Det var godt oppmøte da Bygg Reis Deg åpnet dørene sine i Varemessens lokaler på Lillestrøm i dag. (Se videoer)

Oppslutningen om messen er god til tross for tidene. Styreleder for messen – Harald Tyrdal – sa at han er glad for at vi fortsatt har en slik samlende messe i byggenæringen i Norge.

Over 400 utstillere fra 15 land er samlet for å vise frem sine produkter og tjenester. Arrangørene håper på mer en 50 000 besøkende.

- Byggenæringen har fått kritikk for at man bygger for dyrt og dårlig. Håpet er at årets Bygg Reis Deg-messe vil formidle ny kunnskap som gjør at man kan bygge bedre og billigere. Det skjer nå veldig mye - ikke minst når det gjelder energi og miljø. Her tar byggenæringen et skikkelig tak, sa Tyrdal.

Energi og klima sentralt

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa har sittet som kommunalminister i to år – og hun var glad for den gode kontakten hun har fått med næringen i denne tiden. Hun åpnet foredraget sitt med å gå rett inn i klimadebatten.

- Byggesektoren står for 40 prosent av energiforbruket i Norge – og derfor er det viktig at man i denne næringen tar den nøkkelrollen man har for å endre energibruken i bygg. Klimatrusselen må tas på alvor, sa hun.

Energibruken må reduseres og det må legges om til mer bruk av fornybar energi. Dette vil vi høre mye mer om - ikke minst når verdens toppledere nå samles for å drøfte klima.

- Alle nye bygg må i fremtiden produsere like mye energi som de bruker. Dette er et krav som EU-parlamentet vil ha gjennomført fra 2019. I Storbritannia har satt krav om at alle bygg skal være karbonnøytrale fra 2016. En nytenkende bransje kan gi oss en stor gevinst, sa statsråden.

Teknisk forskrift

- Ett av de første nye ordene jeg lærte meg i departementet var Tek 07 som tar for seg energikravene i bygg. Tek 07 skjerpet kravene vesentlig. De nye reglene ble gjort gjeldende fra 1. august 2009. Dette skal redusere energibehovet med 25 prosent.

Nå er en ny teknisk forskrift ute på høring. Høringsfristen er 15. oktober. Man vil nå øke fornybardelen for nybygg over 500 kvm. Det er to alternative forslag til energiforsyningen. 80 eller 60 prosent skal komme fra annet enn fossilt brensel og elektrisitet. Det vurderes også en modell hvor man kun skjerper kravene når deg gjelder fossilt brensel. Det disktuteres bl a forslag om forbud mot bruk av oljekjel.

En rekke tiltak er tenkt å bli satt i verk for å spare energi. Ellers legges det vekt på å gi god informasjon om de nye forskriftene – og alle berørte skal uttale seg. Men alle må forvente strengere krav.

Utfordringen er eksisterende bygg

Det er de eksisterende bygg som er den største utfordringen. Man regner med at 80 prosent av disse byggene fortsatt vil stå rundt 2050. I dag er Husbankens og Enovas lån og tilskudd viktige. Det er også viktig å støtte miljørettet forvaltning, drift ,vedlikehold og utvikling.

Byggeierne må bli mer miljøorienterte

- Vi skal nå vurdere nye virkemidler, sa statsråden. 9

.september la regjeringen frem ”Bygg for fremtida” som er en ny miljøhandlingsplan for bygg og bolig. Mange ønsker en mer samordning på statlig plan. Håpet er at den nye handlingsplanen skal bidra til det.

Men det er ikke alltid enkelt å forholde seg til bransjen heller for det er ikke alltid at bransjen er samordnet. Noen mener at de nye bestemmelsene er for strenge, mens andre spør hvorfor man ikke allerede nå kan påby at det bygges passivhus.

- Boligprodusentene sier at de er klar til bygge passivhus innen 2020. Det er bra, sa statsråden.

- Gode energiløsninger koster noe ekstra i starten , men de vil gi mye igjen i fortsettelsen, sa Kleppa.

- Vi skal ha på plass en egen gruppe som skal se på energiøkonomisering i bygg og denne gruppen skal også konkret se hvordan vi kan øke energieffektiviseringen i eksisterende hus. Jeg ser frem til et godt samarbeid med næringen. Dette vil bli en ny viktig samarbeidsplattform mellom myndigheter og bransjen, avsluttet Kleppa før hun åpnet Bygg Reis Deg-messen.