Byggevarehandelen normaliseres

Byggevarehandelen er på vei tilbake til normale omsetningsnivåer takket være et godt salg innen privatmarkedet. Proffmarkedet sliter fortsatt.

I følge omsetningsstatistikken til bransjeorganisasjonen Trelast- og Byggevarehandelens Fellesorganisasjon (TBF) opplevde byggevarekjedene en omsetningsnedgang i august på 4,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Etter årets åtte første måneder er fallet på 11 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Helt siden april i år har trenden vært positiv med stadig mindre omsetningsfall sammenlignet med fjoråret.

Adm. direktør Tone Strand Molle i TBF opplyser at det først og fremst er forbrukeromsetningen som står for den positive utviklingen, og at skillet mellom de to markedsområdene bare øker.

Forbrukeromsetningen viser en nedgang hittil i år på kun 1,8 prosent, mens proffomsetningen har falt med hele 18,9 prosent. Det betyr at privatmarkedet spiser markedsandeler og nå står for 50,5 prosent av byggevarehandelens omsetning som er en økning fra en andel på 45,7 prosent på samme tid i fjor.

Hvis proffomsetningen splittes opp, er det prosjektmarkedet som svikter, mens håndverkere som driver i privatmarkedet, har ordrebøkene fulle.

– Vi begynner nå å nærme oss et sunnere marked med en omsetning på mer normale nivåer. Men fallet i proffomsetningen så langt i år er betydelig så vi hadde gjerne sett at mer av tiltakspakker kunne bidratt til å få dette markedet sterkere tilbake, kommenterer Strand Molle.

TBF ser heller ikke så mørkt på situasjonen for året 2009 som helhet som man gjorde ved årets inngang.

– Da fryktet vi en alvorlig omsetningssvikt på 20 prosent. Nå tror vi mer på en nedgang på 10 prosent, og i våre mest optimistiske øyeblikk tror vi at fallet kun blir på åtte prosent, avslutter Strand Molle.

Omsetningsstatistikken til TBF utgjør om lag 70 prosent av omsetningen av byggevarer gjennom utsalg med bredt varesortiment.