Forberedt på dyrere lån

Åtte av ti nordmenn tror boliglånsrenten vil stige to-tre prosent de nærmeste årene. Men ingen tror den vil krype over syvtallet, viser en ny undersøkelse.

Nordmenn flest tror gjennomsnittlig utlånerente vil ligge mellom fem og seks prosent de neste fem til ti årene, viser undersøkelsen som er gjort av Norstat for Storebrand Bank.

Bare 14 prosent tror renten vil komme så høyt som mellom seks og syv prosent. Pessimistene som tror vi skal høyere enn syv, utgjør ikke mer enn to prosent av de spurte.

– Kvinner ser i noe større grad enn menn ut til å tro på en rente under fem prosent. Og Oslo-folk er litt mer optimistiske enn man er ellers i landet, sier informasjonssjef Hanne Gudding i Storebrand Bank.

Ungdom mest usikre

De unge tror renten vil holde seg lavere enn det de eldre gjør.

– Mange blir mer nøkterne med alderen, særlig de som har erfaring som boligeiere i perioder med vekslende rentenivå, sier Hanne Gudding.

Samtidig viser undersøkelsen at det er få som tar høyde for at vi kan få et virkelig høyt rentenivå, påpeker makroøkonom Olav Chen i Storebrand.

– I historisk perspektiv har vi hatt perioder der rentene har ligget godt over de syv prosentene som de færreste nå ser for seg, sier Chen.

Han mener husholdningene bør være forberedt på snarlige rentehevinger.

– Selv om Norges Bank skulle la være å røre renten nå vil signalene trolig peke i retning av en heving allerede i oktober, sier Chen.

En god pekepinn på rentenivået de neste årene er fastrentesatsene, mener han. 5 og 10 års fastrentelån til bolig har i dag en rente på mellom 5 og 6,5 prosent, avhengig av sikkerhet og bindingstid.

Mange kjøpere

Også eiendomsmeglerne har inntrykk av at de aller fleste tar utgangspunkt i et høyere rentenivå når de snuser på ny bolig.

– Folk ser klart at renten ikke vil bli liggende så lavt som nå, og tar nok høyde for dette når de legger inn bud, sier administrerende direktør Kjetil Auensen i Ring Eiendomsmegling.

Han tror allikevel det vil være mange kjøpere i boligmarkedet fremover.

– Interessen for å handle bolig har vært økende de siste månedene, og det kommer mange på visning. Men jeg tror ikke på noen bratt prisstigning i eiendomsmarkedet med det første. Heller en jevn og forsiktig utvikling det neste året, sier Auensen.