Plassering til etterfølgelse

Operaen i Bjørvika, Tromsø tinghus og Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana er tre prosjekter som er trukket frem i rapporten ”Statlig lokalisering og god by- og stedsutvikling - gode eksempler”.

Rapporten er laget av Statsbygg og Miljøverndepartementet.

Eksempelsamlingen er utarbeidet som et ledd i et prosjekt om statlig lokalisering og stedsutvikling, og den tar sikte på å formidle den nasjonale politikken gjennom tekst og eksempler på god praksis. Hensikten er å gi anbefalinger i forhold til hvordan statlige aktører kan bidra til god by- og stedsutvikling ved lokalisering av statlige funksjoner.

- Kriteriene i utvelgelsen er utledet av ulike stortingsmeldinger og statlige føringer og er forenklet til åtte nasjonale mål for lokalisering. Bidra til et levende sentrum, legge til rette for verdiskapning og redusere utslipp av klimagasser er noen av kriteriene, forteller Anders Skauge i Statsbygg.

I rapporten står det blant at Tromsø tinghus er et signalbygg med stor betydning for ny byutvikling i sentrum, og at Nasjonalbiblioteket var viktig for å etablere nye statlige arbeidsplasser i kjølvannet av omstillinger og nedskjæringer i industrien. Det nye Operahuset i Oslo er en institusjon og attraksjon som vil bidra til å skape liv og gi verdiskapning i Bjørvika som en bydel.

Her finner du rapporten