Klimahus skal gi ny kunnskap

- Klimahuset skal bli en tumleplass for studenter og forskere, og samtidig gi publikum et innblikk i hvilke miljøvennlige løsninger som finnes på markedet i dag, forteller dekan Ole-Gunnar Søgnen ved Høgskolen i Bergen.

Det er en gammel drøm som nå er i ferd med å gå i oppfyllelse for dekanen ved høgskolens Avdeling for ingeniørutdanning, skriver Høgskolen i Bergen på sine nettsider.

- Det begynte som en tanke om å lage et klimalaboratorium på høgskolen, men når vi nå nærmer oss realisering av prosjektet har det vokst betydelig i omfang. Vi snakker ikke lenger om å lage et klimarom her på høgskolen, men om å lage et klimahus ute blant folk. Laboratoriet må plasseres ute i virkeligheten for å bli eksponert for vær og vind, sier Søgnen.

Prosjektleder Magnar Berge ved høgskolen legger til at det utvidede arealet også åpner for flere bruksområder.

- I tillegg til å romme selve laboratoriet, vil klimahuset også bli utformet som et visningssenter med eksempler på hvordan folk flest kan gjøre hjemmene sine mer miljøvennlige. Her kan man blant annet få illustrert hvordan varmepumper, solpaneler og vannbåren varme kan benyttes i en bygning, og hvilken effekt og gevinst dette kan gi, forklarer Berge.

- Vi vil legge vekt på inneklima, og se på størrelser som opplevd temperatur og luftkvalitet, sier han.

Søgnen og Berge understreker at klimahuset vil bli bygget etter passivhusstandard. Dette betyr vesentlig lavere energibruk enn det som er vanlig i dag.

Les mer her