Strålende forhold under Birkebeinerløpet

Det 12. løpet i Birkebeinerhistorien gikk av stabelen med optimale forhold for de ca 9.000 påmeldte deltakerne.

Se bildekaruseller fra løpet her

De færreste hadde nok ikke anledning til å nyte blå himmel og gnistrende høstfarger i bjerk og lyng langs løypa. Personlig kamp mot klokka, seg selv og en og annen kollega fikk få til å stoppe opp og nyte naturen. Etter fjorårets spørreundersøkelse blant de som gjennomførte, kom det frem at flere syntes traseen var i hardeste laget.

Løypa var derfor i år noe snillere. Den gikk ikke over Sjusjøfjellet, og ble også lagt noe om før målgangen. Traseen gikk ikke bortom hoppbakken, men fulgte i år rittsporet rett ned på jordet. Derfor var man i år ”tilbake” til de opprinnelige 21 km i løpskonkurransen.

Nytt av året er også UltraBirken, en skikkelig utfordring. Her var det start på Rena og målpassering ved Håkons Hall på Lillehammer. Dette er for de tøffeste av de tøffe, traseen er på hele 70 kilometer. Men tross alt ikke mer avskrekkende enn at 54 menn og 6 kvinner meldte seg på. Her var de startende pålagt å ha med mobiltelefon, i tillegg til at noen var utstyrt med GPS.

For andre året på rad holdt Norcem/Maxit/bygg.no en felles sponsorparaply over ”sine” bortimot 100 påmeldte deltakere Birkebeinerløpet. Som vanlig etter målpassering og dusj, sto varm mat, bagetter og diverse drikke i OL -museet til disposisjon for løperne. Over rykende varm viltgryte på langbord ble erfaringer utvekslet og tider sammenliknet. Til glede for noen og muligens skuffelse for andre.

Til sammen var i det ca 100 personer som ble bespist i OL- museet. Både deltakere og andre personer fra byggenæringen.

Mange deltar for første gang i Birkebeinerløpt, mens andre er som veteraner å regne. Noen veteraner ser ut til å holde seg formmessig på topp. En av dem er Arne Skjelle, adm. dir. i Byggevareindustriens Forening. Han ble i fjor klokket inn på 2.04. I år, med en løype som er ca to og en halv kilometer kortere, dro han til med en sluttid på 1.49.

– Jeg har løpt svært lite i år, men er svært fornøyd med tiden. Tatt i betraktning av at jeg også løp feil, og måtte snu og løpe tilbake. Dette ble nok et par kilometer ekstra, sier Arne, som også i år klarte trippelen i klassen 65-69 år.

Debutant

En annen som krever å bli tatt på alvor når det gjelder treningsmengde er Olav Bjørnerås fra BundeBygg. Han har aldri deltatt i Birkebeinerløpet, eller andre terrengløp. Det siste løpet han deltok i var Oslo Halvmaraton for fire år siden. I år består løpetreningen av til sammen ni turer fra juni frem til dagens debut i klasse 55-59.

− Jeg hadde håpet på 1.50, for å komme under merkekravet på 1.52. Med såpass lite løpetrening er jeg strålende fornøyd med et resultat på 1.40. Dette frister til gjentakelse, bekrefter Olav, som har seks deltakende kollegaer med seg fra BundeBygg.

Men den som gikk foran med et godt eksempel for de andre ansatte i BundeBygg, var konsernsjefen i Bundegruppen, Odd Erik Bunde. Han var den eneste av disse som klarte merket i alle tre øvelsene.

Familieduell

Årets Birkebeinerløp inneholdt også en tradisjonell far og datterduell. Fra Larvik deltok Ove Martin Svae (fra Lågen Bygg) og Christina Svae. Ove Martin er trippeldeltaker, selv om en stygg velt i Vestfold Rundt i mai, medførte prolaps og kunne ha satt en stopper for videre deltakelse. Men det endte heldigvis godt.

− Birkebeinerritt for tre uker siden hadde elendige vær- og føreforhold. I dag var forholdene helt suverene, med fint vær hele veien, selv om underlaget i enkelte partier var våte. Løpet er jo mer fysisk krevende enn rittet. Jeg hadde ikke løpt så mye på forhånd, så de siste 10 kilometerne var skikkelig tunge, sier Ove Martin.

Han utfordret datteren Christina til å delta i året løp. Hun tok utfordringen på strak arm, og begynte å trene i mai. Hun ble klokket inn på respektable 1.35 i klassen 20-24 år.

− Dette har gitt mersmak, så jeg kommer absolutt til å stille opp neste år også. Men først skal jeg gjennomføre Stockholm Maraton, sier Christina. Som i tillegg har spredd det glade budskap ved å rekruttere flere venner som også deltok i årets Birkebeinerløp.

Uflaks

En som har forberedt seg maksimalt til årets Birkebeinerløp var Bjørnar Andersen fra Henry Hansen & Sønn i Oslo. Med løpetrening seks ganger i uka, og sykkel den siste dagen skulle alt være klart for å følge opp merkekravene i både årets renn og ritt. Gode plasseringer har det vært tidligere også, ikke minst i Birkebeinerløpet for to år siden der han ble nr. tre i klassen 40-44 år.

− Jeg var skikkelig tent, løpet var jeg uten tvil best trent for. Men etter ca fire kilometer fikk jeg en strekk i låret som gjorde at jeg ikke hadde sjans til å fortsette. Muligheter for trippelen forsvant, i stedet ble det frakt med Røde Kors ned til målområdet. Det er nedtur nå, men jeg er i hvert fall enda mer tent for neste års trippel, sier Bjørnar.

Norcem/Leca/bygg.no hadde en deltaker med i premieren av UltraBirken. Henrik Oftedal er ingen novise og hans meritter skal tilsi at han absolutt har noe der å gjøre. Han har gjennomført løpet to ganger, rittet åtte ganger og rennet fem ganger. I tillegg ble han nr. sju blant 240 startende i hardhauskonkurransen Norseman 2009.

− Det var nysgjerrigheten på om det går an å løpe så langt som var avgjørende for at jeg stilte opp, sier Henrik. – Det er ikke pust og puls som kan stoppe deg, det det egentlig står på er faren for at muskler og ledd ikke skal holde helt inn. Det er viktig hele tiden å fylle på med mat og drikke underveis. Innta føde etter klokka. Ikke la deg styre av tørste- eller sultfølelse. Da er det for sent, sier Henrik.

Henrik holdt helt inn, og kom i mål som nummer sju, med en respektabel tid på 7 timer og 26 minutter.

Men du stiller opp i neste års UltraBirken? – Akkurat det er jeg veldig usikker på akkurat nå, smiler Henrik.

At UltraBirken var en utfordring kan sikkert den siste deltaker som kom i mål bekrefte. Fellesstarten gikk fra Rena kl. 07.00. 13 timer og 35 minutter etter kom deltakeren i mål. Klokken var da 20.35.