Nå må de eldre få sitt

Statsminister Jens Stoltenberg gikk høyt på banen i valgkampen og lovet at nå er det de eldre som skal prioriteres. Ja, vi får håpe at han får gjennomslag for dette. Eldrebølgen er nå i ferd med å velte innover landet. Ja, snart er dette en enorm brottsjø. Skal vi demme opp for problemene har vi derfor ingen tid å miste. Vi tror at det må settes inn en rekke virkemidler. Uansett vil byggenæringen være en viktig samarbeidspartner for statsministeren om han skal lykkes.

Det er ikke til om at det må bygges en lang rekke nye sykehjem og omsorgsboliger i årene som kommer. Men det må også satses mye på at de eldre kan bo hjemme så lenge som mulig. Men skal man få dette til kan det være snakk om større eller mindre ombygginger både for å gjøre det lettere for de eldre å bo hjemme – og ikke minst sikrere.

Dessverre er de eldre overrepresentert på brannstatistikkene. Det kan være at de glemmer å slå av en komfyr, det kan være feil i det elektriske anlegget (mange har gamle el-anlegg) eller det kan være noe så banalt som at man ikke har batteri som fungerer i røykvarsleren – eller at man totalt mangler røykvarsler.

Vi har de siste årene bygget mange bygg for eldre. Det må da være mulig å finne ut hvilke bygg som har vist seg mest effektive og som også har en akseptabel kostnad. Finner man de optimale byggene må det være mulig å kopiere disse. I dag bygger vi prototyper uansett om det er barnehager, skoler, sykehjem eller omsorgsboliger. Dette er det ofte kommunene som bygger - og de byggekomiteene som nedsettes skal selvsagt gjøre alt på sin måte. Arkitektene skal også sette sitt preg på det meste. Men dette blir dyrt. Det må da være mulig å lage mer strikte retningslinjer man må følge. Ofte er det tulleting som fordyrer et bygg – og slikt må man kunne luke vekk.

Vi snakker selvsagt ikke om at det skal innføres en gammeldags østblokk-modell, men fornuften må vel kunne brukes uansett uten at vi skal få en ensretning i byggeskikk. Mangfold må vi ha, men ikke for en hver pris.

Vi vil anbefale byggenæringen at de tar Stoltenberg på ordet. Kom med løsninger både når det gjelder nye bygg for eldre – og ikke minst når det gjelder å tilpasse eksisterende boliger. Kom også med forslag til driftsavtaler. Mange bedrifter i byggenæringen kan opprette egne vedlikeholdslag som også kan fungere som vaktmestre for eldre mennesker.

Lag enkle tilskuddsordninger både for nye og gamle prosjekter – og lag opplegg som kan anvendes på driftssiden. Tenk nytt. Dette gir arbeidsplasser i byggenæringen – og det gir eldre en bedre alderdom og en bedre hverdag. Og selvsagt – dette opplegget må også kunne brukes for unge funksjonshemmede.

Vi forslår at Husbanken og byggenæringens organisasjoner setter seg ned for å finne løsninger sammen med de berørte departementene. Er det privatpersoner eller bedrifter som har gode forslag så send dem til oss. Vi skal sende dem videre til rette vedkommende.