Solfanger kutter strømregningen

De fleste har hørt om solceller, men få kjenner til solfangere. Mange kan spare mye penger på å varme opp huset med solfangere.

– Det er mer enn nok sol i Norge til å bruke den som energikilde i vanlige bolighus. Halvparten av det årlige energibehovet til oppvarming av hus og tappevann kan hentes ved hjelp av solfangere, sier Torkel Åsen i Norsk Solfangerproduksjon.

Firmaet er et av flere norske selskaper innen solenergi som møter huseiere på Bygg Reis Deg-messen som åpner på Lillestrøm 22. september.

– Solvarme er gratis og den mest klimavennlige energikilden vi har. I land som Sverige, Sveits, Tyskland og Spania har det vært en enorm økning i bruken av solvarme til oppvarming av boliger. Her hjemme har nesten ingen huseiere hørt om det engang, sier Åsen.

Enova gir støtte på inntil 10 000 kroner for huseiere som vil installere solfanger. De kommer til å være tilstede på Bygg Reis Deg for å informere om støtteordningen og hjelpe interesserte i gang med søkeprosessen.

Overskyete dager

Solfangere må ikke forveksles med solcellepaneler. En solfanger er et glasspanel som monteres på taket eller husveggen. Solfangeren er fylt av vann som varmes av sola og som ledes til en lagringstank inne i huset.

– Det varme vannet kan brukes både til oppvarming av huset og i dusjen. Mange kombinerer solfangeren med en varmepumpe og veksler mellom om å bruke vanlig strøm og solvarme, sier Åsen.

Solfangeren produserer naturlig nok mest varme i sommerhalvåret, men er ikke avhengig av sol fra skyfri himmel for å gi effekt.

– Selv på overskyete dager er det nok lys til at solfangeren kan produsere varme. Det er mindre å hente i de mørkeste vintermånedene. Men når sola kommer tilbake for alvor i februar, kan huseiere med solfangere på taket redusere fyringsutgiftene merkbart.

Sparer penger

Solfangere er ikke forbeholdt nye hus som er spesialbygget som lavenergihus.

– Alle vanlige boliger kan kutte energiforbruket ved hjelp av solfanger. De fleste hus fra 60- og 70-årene med ti centimeter isolasjon i veggene, kan redusere strømforbruket kraftig ved å montere et solfangersystem, sier han.

Hvor mye den enkelte kan spare er avhengig av hvor man bor og størrelsen på solfangerpanelene.

– Selve solenergien er gratis. Det som koster er utstyret for å samle den inn og for å gjøre den tilgjengelig som varme eller tappevann. Et solfangeranlegg er gjerne nedbetalt i løpet av 5-10 år, deretter er energien nesten gratis, sier Åsen.

Bygg Reis Deg er Nordens største byggmesse og arrangeres på Norges Varemesse i Lillestrøm 22.-27. september.