Nå vil de inn i huset ditt

Om høsten trekker skrukketroll, tusenbein og saksedyr inn i varmen. Her er rådene som stopper dem.

De små krypene gjør seg klar for overvintring og søker seg inn i sprekker i husveggen, der det er akkurat passe varmt.

– En del av dem roter seg helt inn i huset, men der dør de etter en stund fordi det er for tørt for dem innomhus. Det er derfor du for eksempel finner dem døde og halvdøde på kjellergulvet, sier biolog Stein Norstein i Anticimex.

I disse dager har Anticimex økt pågang fra huseiere som ønsker hjelp til å bli kvitt de uvelkomne gjestene.

Men det er en del du kan gjøre selv for å stanse dem.

Bæres inn

Et av de beste rådene er å tette utettheter ved vinduer, kjellerdører, luftekanaler og rørgjennomføringer.

– Særlig sokkelvinduer er et sted der det ofte er sprekker mellom karmen og muren. Vinduet er nær bakken, og det gjør adkomsten enkel, sier Norstein.

Småkryp-trioen spiser ikke på huset ditt, men lever av planter og dødt organisk materiale. De trives derfor godt i en haug med råtnende planteavfall.

Har du hauger med løv, døde planter og gress liggende nær husveggen, øker sjansen for å få småkrypene inn. Samme uønskede effekt får du ved å ha komposthaugen nær huset.

– Det kan også være en idé å fjerne blomsterbed ved husveggen hvis man er mye plaget, og heller lage en grusgang der, sier Norstein.

Saksedyr frakter du ofte inn selv. De kryper inn i leker, hagemøbler og andre ting som har ligget på bakken om natten og blir med inn som blindpassasjerer. Postkassa er en yndet oppholdsplass, så det skader ikke å riste avisen litt før du tar den med inn i huset. Også klesvask som henger ute kan få besøk av saksedyr.

– Krypene kommer også inn gjennom åpne vinduer. Jeg vil ikke råde folk til å lukke vinduene, lufting er bra. Men har du en busk som strekker seg opp i vindushøyde, er det greit å vite at denne kan fungere som trapp for de små gjestene, sier Norstein.

Ikke skadedyr

Saksedyr er også kjent som klypedyr. Skrukketrollet, med det forhistoriske utseendet, er også kjent under flere navn; kaffebille, munkelus, tussalus og flasketroll.

Den fuktige sommeren har hatt lite å si for bestanden, melder Folkehelseinstituttet.

– Det er ikke spesielt mye saksedyr i år, men sensommeren er den rette årstiden for dem. Det øker alltid på utover sommeren. Det samme gjelder tusenbein. Skrukketroll er det stort sett mye av hele tiden, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen.

– Husk at ingen av disse dyrene er skadedyr, de bare irriterer folk med sitt nærvær, sier han.

De vil heller ikke klare å formere seg selv om du har fått dem i huset.

Mus og edderkopper

Edderkopper er det også flere av om høsten, selv om de er helårsaktuelle. De kan bli ganske store, men gjør ingen skade. Heller nytte, ved at de spiser andre insekter.

– Har du veldig mange av dem, kan det tyde på fuktskade et eller annet sted i huset, sier Stein Norstein i Anticimex.

Edderkoppene kommer seg inn på samme måte som saksedyr, skrukketroll og tusenbein. Mangler luftekanalene insektsnetting, er også det en yndet inngang.

En pilende mus over gulvet gjør nok større inntrykk enn de fire ovennevnte til sammen. Et sted å lete etter mulige innganger, er å sjekke overgangen mellom kjellermuren og kledningen på veggen.

– Det blir et naturlig hull mellom overliggende panel og de to underliggerne på hver side. Har du mus i huset og ingen netting på dette stedet, er det en god sjanse for at den har kommet seg inn den veien, sier Stein Norstein.