30 år med god arkitektur

I forbindelse med at arkitektkontoret NarudStokkeWiig er 30 år ble den nye boken om NSW presentert på en større mottakelse i Arkitektmuseet i Oslo.

Dette er blitt en flott bok. Mange prosjekter blir presentert. Redaktør for bokverket har vært Ole Wiig, men han har hatt meget god hjelp fra m ange av sine medarbeidere i forbindelse med boken.

Egentlig var det meningen å gi ut en bok til 25-årsjubileet. Dette skjedde ikke, men boken som nå er kommet, er verdt et studium.

Jørn Narud, Gudmund Stokke og Ole Wiig startet sitt arkitektkontor i det som var en 30 kvadratmeter gammel melkebutikk på Majorstuen. Nå er virksomheten blitt større og NarudStokkeWiig er i dag et av landets største og ledende arkitektkontorer. Egentlig er det to kontorer NarudStokkeWiig Sivilarkitekter og Narud Stokke Wiig Arkitekter og planleggere.

I motsetning til mange andre arkitektkontor som har spesialisert seg har NarudStokkeWiig dyrket mangfoldet. Arkitektkontoret har deltatt i mange arkitektkonkurranser og man er blitt premiert i 60 konkurranser! Av 28 førstepremier er 16 realisert.

I tillegg til mange praktfulle enkeltbygninger, er det kanskje de store prosjektene, byromsdannelsene, stedsutviklingen, campusutvikling og byutvikling som har opptatt NarudStokkeWiig mest. Det er ikke bare snakk om å bygge opp noe nytt fra grunnen. Ofte kan oppgaven være å skape nytt liv i eksisterende bygninger og i gamle bystrøk. Det hyggelige for selskapet er at oppgavene aldri har vært større enn nå i jubileumsåret og det i en tid som er preget av finanskrise.

Selv om NarudStokkeWiig har vært med på noen av de største byggeprosjektene vi har hatt i Norge tenk bare på den nye storflyplassen på Gardermoen har selskapet også vært opptatt av de små prosjektene. Men selvsagt er Ole Wiig og hans partnere veldig stolt av utbyggingen på Gardermoen.

Selskapet har også hatt store oppdrag i utlandet. Et kjempeprosjekt er utviklingen av hovedstaden Doha Qatar som skal utvides fra 700 000 innbyggere til 2 millioner. Et annet stort internasjonalt prosjekt er det nye universitetet i Erbil i Irak.

Det jobber nå 90 personer fra 18 land i NarudStokkeWiig. Fem medarbeidere har vært med i over 20 år. I dag er ca. 50 prosent av de ansatte under 30 år. Kombinasjonen av erfarne og kunnskapsrike arkitekter og unge nysgjerrige arkitekter gir selvsagt mye dynamikk og gode resultater.

I løpet av de 30 årene har NarudStokkeWiig tegnet hundrevis for ikke å si tusenvis av bygg. I boken har man tatt med 80 prosjekter fra 9 land for å vise noe av bredden og det mangfold arkitektkontoret står for. Det ligger et omfattende arbeid i utvelgelse og presentasjon.

I tillegg til bidrag fra egne rekker, er det tre eksterne bidragsytere til boken.

Det er:

* professor Per Olaf Fjeld, Arkitektur og designhøgskolen i Oslo

* redaktør Peter Davey, London

* forsker og arkitekturkritiker Erling Dokk Holm

Ole Wiig har vært redaktør.

I redaksjonen har Jørn Narud og John Arne Bjerke deltatt aktivt.

Arkitekt og bokskaper Hans Petter Smeby har fulgt opp utviklingen i bokprosjektet i flere år og har sammen med Ole Peder Juve skapt bokens design.

Oversettelser til engelsk er utført av kontorets engelskmann Geoff Clark, kontorets amerikaner Thomas Mc Quillan supplert av kontorets eksterne skotte Jennifer Follestad. Man kommer heller ikke utenom prosjektsjef Sofie Bentzen som har lagt ned et stort arbeid.

Boken vil bli solgt i bokhandlere og museer over hele landet, også i utlandet. Boken på 272 sider er rikt illustrert.