Innertier på Oppdølstranda

Bygge- og anleggsnæringen blir ofte fremstilt som noen sinker når det gjelder FoU. Etter vårt syn er det vel få andre næring som er så er så oppfinnsomme. Forleden dag var vi vitne til noe spektakulært ved Sunndalsøra. På Donald Duck-vis tok et helikopter med seg en jernkule i en wire til fjells for å renske opp i de rasfarlige partiene. Jernkula hang 30 meter under helikopteret, og med presisjon ble denne kula svingt rett i mot de farlige blokkene som falt pladask ned fjellsiden i et styrt ras.

Noen hevder selvsagt at dette ikke har noe med FoU å gjøre, men etter vårt syn er dette nok et eksempel på at selv enkle løsninger kan virke. Nå tror vi ikke at det er noe enkelt å manøvrere et helikopter tett inn mot en fjellvegg samtidig som man skal treffe blink med en jernkule på nærmere to tonn. Men forsøket virket.

Alternativet var å senke ned mannskaper til den utilgjengelige fjellblokka. Da måtte man i tilfelle komme til med sprengstoff. Dette kunne ha vært en farlig situasjon.

Byggenæringen er full av slike historier. Man tar fatt i problemene – og så kommer man til slike løsningsforslag som etter vårt syn er geniale. Det som skjedde på Sunndalsøra kan selv sagt også gjentas mange andre steder.

Riksveien forbi den farlige Oppdølstranda har vært stengt det meste av tiden siden 24. august i fjor da det kom et stort ras ned fjellsiden. Nå kan man forsiktig åpne veien igjen, men en sikker og god vei blir dette aldri før den nye tunnelen som er planlagt står ferdig. Men planleggingsarbeidet for denne er i god gang.

Det var et Superpuma helikopter fra Airlift som gjennomførte den historiske rassikringen i Sunndalsfjella.