- Pipeløse gasspeiser forurenser inneluften

Stadig flere boligeiere vil ha vegghengte gasspeiser. Men eksperter advarer mot gasspeiser uten pipe.

– Pipeløse gasspeiser som brenner propan, sender avgasser rett ut i stua og forurenser inneluften. De kan gi irritasjoner og helseplager og egner seg ikke som oppvarmingskilde i norske boliger, sier Lars Hovland i Peisselskabet.

Peisselskabet er Norges ledende på gasspeiser og er en av utstillerne på Bygg Reis Deg som åpner på Lillestrøm 22. september.

Testet av Sintef

Mange boligeiere etterspør de pipeløse propangasspeisene fordi de er lette å montere og billigere i innkjøp. På Bygg Reis Deg-messen vil de få klare advarsler.

– For inneklimaet er det helt avgjørende å velge en peis med pipe som sender avgassene ut av stua. De har et lukket system som både henter oksygen til forbrenningsprosessen fra luften ute og sender eksosen ut igjen, sier Lars Hovland.

I samarbeid med Statoil har Peisselskabet testet flere gasspeiser uten pipe hos Sintef Byggforsk.

– Målingene viser at konsentrasjonen av nitrogendioksyd ligger langt over Folkehelseinstituttets anbefalinger for inneluft, sier forskningsleder Mads Mysen i Sintef.

Fyrer med biobrensel

Disse målingene gjelder bare pipeløse peiser som brenner propan. På Bygg Reis Deg presenteres det flere peistyper uten pipe som ikke forurenser inneluften.

– Biopeiser er relativt nytt i Norge, men har vært på markedet i Europa og i USA i flere år. Peisene fyres med biobrensel som ikke inneholder miljøfarlige stoffer, sier butikksjef Bjørn Johannesen i Biopeis.

Biobrensel, eller bioetanol som det også kalles, kan lages av mais, potet eller trevirke. Brenselet fylles i brennkammeret på åpne peiser som kan plasseres midt i rommet.

– Det avgir bare vanndamp og minimalt med avgasser, ikke mer enn om man brenner stearinlys. Det er helt ufarlig og derfor trenger man ikke pipe, sier Bjørn Johannesen.