Verdens høyeste tunnelmunning

Verdens høyeste tunnelmunning er nå ferdig sprengt ut i Vallavik, på veien frem mot Hardangerbrua.

En tunnelhøyde på 23 meter er helt enestående. Årsaken til den uvanlig høye tunnelportalen er den estetiske utformingen av Hardangerbrua.

Hardangerbrua blir åpnet for trafikk i juni 2013, melder vegvesen.no.

Estetisk utforming av Hardangerbrua ligger til grunn for de uvanleg høye tunnelmunningane. Tunneltaket stig jevnt mot 23 meter på de siste hundre meterne før munningen.

På Bu blir ikke tunnelmunninga like høg. Her er det snakk omkring 15 meter, med gradvis stigende høyde de siste 80 meterne før trafikantene er ute i tunnelportalen. Tunneportalene i forlengingen av munningen blir på 40 meters lengde i Vallavik og 34 meter på Bu. Portalene får en åpning som kan minne om truten på en trompet, og ideen er at utsynet mot brutårna og fjorden skal åpne seg gradvis på det siste stykket av tunnelene, enten du kommer fra den ene eller den andre sida av fjorden.

For snart ni år sida åpnet Statens vegvesen den lengste veitunnelen i verden, E16 Lærdalstunnelen, som er ca 25 kilometer lang. Fagfolk og andre nysgjerrige utenlandske gjester har valfartet dit i årene som har gått siden tunnelen blei åpnet.

Nå får Norge altså også den høyeste tunnelen i verden. I tillegg kommer verdens lengste undersjøiske veitunnel når Boknafjordtunnelen i Rogfast ser lyset noen år frem, med en lengde på ca 24 kilometer.