SV ut av Finansdepartementet

Folket har talt – og SV står utrolig svekket tilbake. Det betyr at Kristin Halvorsen før jo heller må vekk fra Finansdepartementet. Senterpartiet er like stort som SV i Stortinget – og det er da selvsagt helt naturlig at de får samme antall statsråder. Men uansett må Kristin Halvorsen flytte departement. Det beste vil være at Arbeiderpartiet får denne viktige statsrådsposten. Valget må bety at Jens Stoltenberg må føre en mer sentrumsorientert politikk og SVs innflytelse MÅ reduseres.

Det blir selvsagt knallharde forhandlinger om en ny regjeringsplattform. Uttalelser som er kommet fra ledende SV-folk, kan tyde på at en del av dem ikke har tatt innover seg at de har tapt valget. Det er også morsomt når SVs leder i det en øyeblikk sier at de la opp til en folkeavstemning om olje og gass i Lofoten, mens nestlederen benekter at dette var noen folkeavstemning. Vi minner om avstemningsresultatet i de berørte kommunene i Lofoten og Vesterålen. Kanskje en del sentrale politikere snart skal evne å høre hva flertallet i de aktuelle områdene også mener. Eller er det slik at alt skal styres fra kaffebarer på Grünerløkka.

Ellers er det viktig at Jens Stoltenberg nå evaluerer alle sine statsråder. Han har også en del egne statsråder han MÅ skifte ut. Det viktigste er at regjeringen fortsetter en aktivt politikk for å styre unna finanskrisen. Den er langt fra over. 2010 vil bli et langt tøffere år for mange bedrifter enn 2009. Da må det drives en langt mer vennlig politikk ovenfor bedriftene enn det SV står for. Skal Norge utvikle seg videre – og skal sysselsettingen holdes oppe, må man også ha et bærekraftig privat næringsliv.

Til slutt vil vi ønske Åslaug Haga til lykke med ny jobb. Hun skal bli miljølobbist i Norsk Industri som er en del av NHO-systemet.