Lave radonanbefalinger

Årlige gjennomsnittlige konsentrasjoner av radongass i nye bolighus bør ikke overstige 100 becquerel (Bq) per kubikkmeter, foreslår strålevernmyndighetene i de nordiske land.

Nye beregninger viser at 360 lungekreftdødsfall kunne vært unngått hvert år hvis radonnivåene i alle nordiske bolighus med radonkonsentrasjoner over 200 Bq per kubikkmeter ble redusert til 100 Bq.

Hvert år dør rundt 1.300 personer i Norden av lungekreft etter å ha vært eksponert for radongass i innemiljøet. Dette utgjør vel 10 prosent av alle lungekreftdødsfall i de nordiske land. Radonkonsentrasjoner målt i bolighus i de nordiske land er blant de høyeste i verden.

I en pressemelding fra de nordiske strålevernmyndigheter går det fram at for eksisterende bolighus bør det legges vekt på utbedringer for å få radonnivået i inneluften ned på et lavest mulig nivå.

I Norge er det anslått at inneluften i rundt 170.000 bolighus overstiger 200 Bq per kubikkmeter, i Sverige rundt 450.000 hus, i Finland over 200.000, og i Danmark rundt 65.000 hus. På Island antas det at ingen bolighus har radonnivåer over 200 Bq per kubikkmeter på grunn av at den islandske berggrunnen hovedsakelig består av basalt.