Mesteparten av kommunenes tiltakspenger ubrukt

Bare én av fem norske kommuner har begynt å bruke pengene de fikk fra regjeringens tiltakspakke, ifølge en undersøkelse som Dagens Næringsliv har gjort.

Av landets 430 kommuner har 242 svart på undersøkelsen. Rundt 20 prosent av kommunene har rukket å ta i bruk alle vedlikeholdsmidlene de fikk tildelt. I snitt har kommunene tatt i bruk 73 prosent av midlene de fikk tildelt, skriver Dagens Næringsliv.

Hvis de som har svart er representative også for kommunene som ikke har svart, betyr det at det fortsatt står 1 milliard kroner ubrukt.

Det var i mars at kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa overførte 4 milliarder kroner til kommunene til vedlikehold. Midlene var en del av regjeringens tiltakspakke som ble lagt fram i januar. Pengene skulle bidra til å gi arbeid til folk.

I tillegg til de 4 milliarder kronene til vedlikehold fikk kommunene til sammen 1,2 milliard kroner i økte frie inntekter i tiltakspakken. Også en god del av disse midlene står fortsatt urørt, ifølge målingen.

Vestvågøy kommune i Lofoten er blant kommunene som ikke har tatt i bruk alle pengene den har mottatt.

– Anbudsreglene gjør at det tar tid å sette i gang de store prosjektene, sier økonomisjef Villly Angelsen.

Alle prosjekter over 500.000 kroner skal ut på anbud, noe som tar tid, forklarer han. Angelsen forsikrer at kommunen skal være i gang med alt før årsskiftet, slik kravet fra regjeringen er.