Kunnskapsbyens Hus

Kunnskapsbyens Hus

Sted: Kjeller

Prosjekttype: Næringsbygg

Kontraktsum eks mva: 148 millioner kroner

BTA: 8.610 kvm

Byggherre: Kunnskapsbyen Eiendom AS

Prosjektutvikling, prosjektledelse og medeier: Stor-Oslo Prosjekt AS

Totalentreprenør: Bermingrud Entreprenør OA AS

Arkitekt: Lund + Slåtto Arkitekter AS

Rådgivere: RIB: Seim & Hultgren - RIBR: Steffen Lande - Prosjektering VA-anlegg: Asplan Viak - RIG: Sivilingeniør Hans Petter Jensen - Rådgiver VVS: ÅF-Consult - RIE: Bjørn Jørgensen

Underentreprenører og leverandører: Riving: Conex - Elektro: Atom Elektro / Sterk Elektro - Ventilasjon: Klimateknikk Oslo - Rør: A. Halvorsen & Sønn - Prosjektering og lev. råbygg: Contiga - Heis: Elevator - Tekking: Takservice - Brannisolering: Kaefer Construction - Pussfasade: Wagger - Grunnarbeid: Johan Rognerud - Systemvegger og himlinger - Moelven Nordia Prosjekt - Malerarbeid: Karl Myhre Malerforretning - Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri - Gulvlegger: Sletvold Håndverk - Gulvsparkling: Betong & Industrigulv - Fasadeplater: Steni

 

Sterke krefter har jobbet lenge med å profilere Kjeller og Lillestrøm som et forsknings- og teknologimiljø. Nå er det samlende symbolet på plass på Kjeller – Kunnskapsbyens Hus.

Mange steder her i landet liker å smykke seg med begrepet kunnskapssenter. Noen med større grunn enn andre. Blant de med størst troverdighet finner vi Kjeller, der tunge forsknings- og teknologimiljøer i en årrekke har holdt til. Interesseorganisasjonen Kunnskapsbyen har hatt som mål å styrke denne profileringen og ta ut synergier gjennom et økt samarbeid mellom kunnskapsbedriftene. Men det samlende senteret – den fysiske bygningen – har inntil i dag glimret med sitt nærvær.

Konferansesenter
Kunnskapsbyens Hus skal huse både medlemsbedrifter, eksterne leietakere og et treningssenter. I første rekke kontorarealer, men også et konferansesenter med utleie av møterom og auditorier til medlemsbedriftene og utenforstående. For å legge grunnlaget for en sunn økonomi har flere medlemsbedrifter forpliktet seg til å leie en viss del av konferansefasilitetene i noen år fremover. Også Høgskolen i Akershus vil benytte auditoriet for sine studenter.

For ytterligere å styrke den sosiale profilen for medlemsbedriftene er det i kantinen i første etasje lagt ned betydelige ressurser i en utvidelse og oppgradering. Tanken er en prøvedrift med et restauranttilbud, også for eksterne gjester, med en utvidet åpningstid på kvelden.

Lang vei å gå
Tanken på et samlende hus ble lansert allerede for 15 år siden.  Å samle de lokale kreftene til et felles løft og få de institusjonelle leietakerne til å forplikte seg har tatt tid. Skedsmo kommune var i hele prosessen positive til tiltaket. Tre tomtealternativer har vært vurdert, Lund + Slåtto Arkitekter AS har derimot vært med hele veien.

– Vi ser for oss at dette er en del av en større satsing, som det første bygget i en forhåpentligvis videre utbygging. Det er en umiddelbar sterk oppgradering av området, og vi føler at vi har gitt et brukbart utgangspunkt med dette bygget, sier arkitekt Christian Celius Bjørvik hos Lund + Slåtto.

Beliggenheten på Kjeller er midt i kjerneområdet. Av naboer i umiddelbar nærhet finner vi IFE (Institutt for Energiteknikk), Høgskolen i Akershus, NORSAR, og FFI (Forsvarets Forskningsinstitutt). Deler av sistnevntes virksomhet flytter inn og blir også største leietaker.

Stor-Oslo Prosjekt AS har stått bak prosjektutvikling, har hatt pro-sjektledelsen og er også inne på eiersiden i Kunnskapsbyens Hus.

– Vi har selvsagt hatt et ønske om å få så mange leietakere som mulig fra forsknings- og teknologimiljøet her på Kjeller. Det har utvilsomt blitt tatt godt i mot. Av byggets vel 8.600 kvm er det kun en brøkdel som ikke er leid ut. Alle arealer vil være overlevert 1. november, sier partner og prosjektleder Geir Johnsen i StorOslo Prosjekt.

Tidlig asfaltering
Bermingrud Entreprenør AS fikk totalentreprisen etter en samspillmodell i en anbudskonkurranse.

– I en kombinasjon der pris, bemanning, verdisyn og holdninger var avgjørende. Vi må se oss godt fornøye med innsatsen fra deres side, sier Johnsen.

– Bermingrud skal ha spesiell honnør for å være forbilledlig ryddige i dette prosjektet. Et av de smarte grepene de gjorde, var å asfaltere så snart kjelleren var inntilfyllt. Det gjorde sitt til at bygget var rent, og bidro til å legge lista høyt for andre u-er og leverandører i prosjektet. Å være på en plass der det er rent og ryddig gir arbeidsglede, noe som igjen gir god kvalitet på utførelsen. Grepet med tidlig asfaltering er noe jeg gjerne ser at vi gjør igjen og som jeg anbefaler andre å gjøre, forteller Johnsen.

En prosjektert parkeringskjeller ble fjernet pga de spesielle grunnforholdene på Kjeller. Det er brukt kompensert fundamentering, med plasstøpt kjeller, stål og hulldekker. Kunnskapsbyens Hus er sammensatt av to enkle volumer i vinkel, en hoveddel på fire og en sidefløy på tre etasjer. Det flate taket har gitt mulighet for å anlegge takterrasse på sidefløyen. 

Sterk form og farger
Byggteknisk har Kunnskapsbyens Hus muligens ikke ført til de største utfordringene. Fasaden derimot har vært tidkrevende. Bygget har en handlekraftig form, det skiller seg godt ut. Ikke bare fordi den øvrige bebyggelsen foreløpig har et vesentlig forbedringspotensial. Fargevalget med en lys og en mørk grå og to forskjellige grønne nyanser gjør utvilsomt sitt.

– Vi ønsket at fasaden mot plassen skulle fremstå som én flate og ikke som tradisjonelle vindusbånd. Dette er oppnådd ved å benytte plater med høy glansgrad, og at vinduene ligger ute i samme liv som fasadeplatene. Vi skulle vel gjerne hatt enda mer refleksjon i platene. Men vi oppnår at både vinduer og fasadeplater reflekterer omgivelsene på en brukbar måte.

Mørke flater knytter seg til glasset på dagtid, da er disse mørke, og de lysere fargene knytter seg til glasset når det er mindre lys ute, men lys i vinduene, sier arkitekt Bjørvik.

Forprosjektet hadde enda sterkere farger, der rødt, grønt og oransje dominerte. Har Forsvarets årelange tilknytning til Kjeller hatt noen betydning når fargene nå går i varianser av grønt og grått?

– Vi så på fargene i pikslene i et foto av et jagerfly og fikk en fiks idé om at fargevalget kunne starte der. Men det er også en generell farge-vurdering av området for øvrig, avslutter Bjørvik.

Steniplater
Salgssjef hos Steni AS, Dag Erik Akersveen, bekrefter at det var vanskelig å finne den rette fargenyansen.

– Selv om det er et tilnærmet ubegrenset fargevalg når det gjelder steni colour-systemet, brukte vi mye tid på dette. Alle fasadeplatene er målsatt, der vi fikk en formatliste fra arkitektene. Platene er også kantlakket, med skruer i de samme fargene. De ble montert av Bermingrud på en utlekting utenpå vindtettingen, noe som gir en ventilert fasade, sier Akersveen.

– Siden det er mange typer virksomheter blant leietakerne våre, har tilpasningene for disse vært tidkrevende. Våre kunder er viktige. Det er derfor av stor betydning at denne siden ved prosjektutvikling ikke blir stemoderlig behandlet og at det arbeidet får den nødvendige oppmerksomhet hos de prosjekterende, sier Johnsen, som ser frem til å ønske ordføreren velkommen til den offisielle åpningen 24. september.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter