Haugesund Toppidrettsgymnas

Haugesund Toppidrettsgymnas

Sted: Haugesund

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva: 43 millioner kroner

Bruttoareal: 2.500 kvm

Byggherre: Holgersen

Byggherrerepresentant og byggeledelse: Nordbø & Seglem

Totalentreprenør: Kruse Smith Entreprenør

Arkitekt: Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke

Rådgivere: RIB: Procon - RIV: Haugesund Ventilasjon - RIE: Jacobsen Installasjon - RIBr: QPC

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Bjarne Nordtveit - Betongelementer: AS Betong - Stålkonstruksjoner: MCE - Tømrer: Saga Bygg - Taktekking: Icopal Tak - Maler: Malermesterfima Emberland - Gulvlegger: Fjeldkårstad Gulv - Sportsgulv + div utstyr gymsal: Scandi Sport - Rørlegger: Rørleggerteam - Ventilasjon: Haugesund Ventilasjon - Elektro: Jacobsen Installasjon - Fasade: Kebony

På Haraldsvang i Haugesund har Kruse Smith ført opp et nytt bygg for Haugesund Toppidrettsgymnas.

Rektor Randi W. Holgersen sier at nybygget vil gi skolen en ny og bedre hverdag. På ti år som toppidrettsgymnas har skolen utdannet en rekke topputøvere. Blant de mest kjente er fotballspillerne Christian Grindheim, Håvard Nordtveit, Jone Samuelsen, Jan Kjell Olsen, Trond Erik Bertelsen, Joakim Våge Nilsen og Cecilie Pedersen.

43 millioner kroner
Prosjektleder Stanly Brekke i Kruse Smith Entreprenør forteller at bygget er tegnet av Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke AS og ført opp i totalentreprise. Tiltakshaver er Haugesund Toppidrettsgymnas AS. Bygget er på 2.500 kvadratmeter og Kruse Smiths kontraktssum var på 43 millioner kroner eks mva. Grunnarbeidene startet i juni 2008. Bygget ble overlevert 28. august i år.

Ti ulike idrettsfag
Rektor Randi Holgersen forteller at Haugesund Toppidrettsgymnas i år har ni klasser med tilsammen 225 elever. Det er 27 arbeidsplasser ved skolen. – Elevene kommer fra hele landet og kan velge mellom fotball, håndball, basketball, volleyball, friidrett, svømming, golf, sprangridning, padling og kampsport. Skolen gir både generell og spesiell studiekompetanse. Vi hadde for lengst vokst ut av lokalet vi holdt til i. Det nye bygget er skreddersydd til vårt formål. Jeg tror skolen kan bety mye for både toppidrett og breddeidrett. Skolen ble etablert av Holger Holgersen som privat handelsskole i 1935, da krav om handelsbrev ble obligatorisk.

L-form
Tomten bestod av jord, myr og noe fjellgrunn. Brekke sier at det var nødvendig med noe masseutskiftning, ifylling med sprengstein og komprimering.

Bygget har tilnærmet L-form. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong og betongelementer. Taket er flatt, isolert og tekket. Fasadene består av hvitmalte betongelementer, Kebony trekledning og glass. Innvendig er det malte hvite flater. De fleste gulvene har belegg.

Bygget inneholder klasserom, grupperom, gymnastikksal, styrketreningsrom, mediatek, kantine, kontorer og møterom. Det er mulig å bygge en fløy med åtte klasserom i forlengelse av dagens fløy med klasserom.

Rent bygg
Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Fukt ble fjernet fra konstruksjonen med byggvarme og rotoravfuktere. Bygget har gassbasert vannbåren oppvarming med vannrør i gulvet i underetasjen og radiatorer i første og andre etasje. Det er solavskjerming i glassrutene mot sør og vest. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Det er fullsprinklet og har sentral driftskontroll. Fasadene er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Utenfor bygget er det et amfi i granitt, sykkel- og mopedparkering og parkeringsplass for drøyt 30 biler.

Overlevert før fristen
Brekke trekker fram byggetiden som den største utfordringen ved oppføring av nybygg for Haugesund Toppidrettsgymnas. – Byggetiden var knapp. Likevel overleverte vi bygget innen budsjett og en måned før kontraktsdato. Da aktiviteten var på topp var 30 personer med på byggingen. Bygget ble fullført uten noen fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall var på 60 prosent. Vi hadde meget godt samarbeid med og godt forhold til byggherre, rådgivere og underentreprenører.

Passer inn
Sivilarkitekt Aksel Brekke i Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke forteller at den største arkitektoniske utfordringen i prosjektet var å tegne et bygg som passet til tomten og til den omliggende bebyggelsen.

– Vi har forsøkt å variere og få til en komposisjon av volumer, flater og materialer i det eksteriørmessige slik at bygget ikke ble for stort og voluminøst i forhold til de naturlige omgivelsene.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter