Fjordspeilet

Fjordspeilet

Sted: Jåttåvågen, Stavanger

Prosjekttype: Nybygg

Salgssum: 104 mill inkl mva

Byggherre: Skanska Bolig

Totalentreprenør: Skanska Norge

Totalteknisk entreprenør: Apply

Arkitekt: Link Signatur

Rådgivere: RIB: Skanska, konstruksjonsavdelingen - RIAku: Sinus - RIBr: Procon

Underentreprenører og leverandører: Stikning: Anko - Graving og peling: TS Maskin - Betongarbeider: Skanska - Betongelementer: Egersund Betongteknikk - Stålarbeider: Icopal Metall Vest - Tømrer: Jærmester - Taktekking: Icopal Tak Vest - Beslag og alufasader: J. Johnsen & Sønner - Glass- og aluminium: Time Dør & Vindu - Maler: Nysted - Murarbeider: Gunnar Halvorsen - Flisleverandør: Norfloor - Flislegger: Smistad Mur og Bygg - Kjøkken og bad: Norema - Gasspeiser: Peis-selskabet - Låssystem: Trio Ving - Porter og ståldører: Port-Teknikk - Heiser: Otis Heis - Brakkevask: Grundig Renhold - Stillas: NSL Gruppen - Alimac: Bautas - Montasje tårnkran: E.D. Knutsen Maskin - Mobilkran: VestKran - Murerheis: Matec - Gipsplater: Gyproc

I sommer ble de fire byggene i byggetrinn 3 med til sammen 34 leiligheter i Fjordspeilet i Hinna Park i Stavanger fullført.

Det er Skanska Bolig som er byggherre for Fjordspeilet. Byggene er tegnet av Link Signatur og ført opp i totalentreprise av Skanska Norge.

114 leiligheter
Byggestart for trinn 1 var i 2005. Trinn 2 ble påbegynt i 2006, mens det var byggestart for trinn 3 var i januar 2008. De siste leilighetene stod ferdige i juni i år. Prosjektleder Helge Johannesen i Skanska Bolig forteller at samlet salgssum for leilighetene i trinn 3 er 104 millioner kroner inkl mva.

Det var 40 leiligheter i hvert av de to første byggetrinnene, med størrelser fra 43 til 104 kvadratmeter. Disse trinnene omfatter hver sin høyblokk og lavblokk som ligger på fylling ute i sjøen. Mellom dem er det en skjermet båthavn der kjøperne kan ha båtplass.

Trinn 3
Byggetrinn 3 ligger på delvis på land og delvis på en komprimert sjøfylling. Det har vært lite behov for sprengning. Den delen av byggene som ligger på fylling er pelt til fast fjell. De fire byggene i dette byggetrinnet har tre etasjer. Tre av byggene inneholder leiligheter, det fjerde er et rekkehus. Johannesen sier at boenhetene varierer fra 39 til 133 kvadratmeter. Han beskriver standarden som god.

Alle leilighetene har kabel-TV, bredbånd, sentralstøvsuger og terrasser eller balkonger. Solforholdene er meget gode. Under byggene ligger det et parkeringsanlegg med dekning på 0,8. Noen av leilighetene har universell utforming. Omtrent halvparten har gasspeis og gass til bruk på kjøkkenet.

De fire byggene ligger rundt et pent opparbeidet tun med belegningsstein, lekeapparater, benker, belysning og sykkelstativ. Området er barnevennlig. Fjordspeilet er et av flere utbyggingsprosjekter i Hinna Park. Det er gangavstand til viking Stadion, butikker, barnehage, barneskole, ungdomsskole og videregående skole, jernbane og buss, samt flere næringsbygg.

Plasstøpt betong
Alle bygningskroppene i Fjordspeilet er rektangulære. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. Takene er flate, isolerte og tekket med papp. Fasadene består av tegl, betong og liggende, beiset trekledning. Inne i leilighetene er det gips og stendervegger, parkett på gulv og fliser på bad.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Råbyggene ble tørket ut med rotoravfuktere for å unngå fukt i konstruksjonene. Leilighetene har elektrisk oppvarming og balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt med seksjonering.

Johannesen sier at trinn 3 har gitt nyttig kunnskap om bygging oppå parkeringsanlegg. – Boligene og den åpne plassen ligger oppå hulldekkelementer. Dette har gått greit.

Variert bomiljø
Sivilarkitekt Henriette Sagland i Link Signatur forteller at den største arkitektoniske utfordringen i Fjordspeilet var å skape et variert bomiljø med god kvalitet. – Med ulike boligtyper kan både single, par og barnefamilier finne egnete boliger her. Vi har brukt tegl og tre i fasadene for å få trygge materialer med kjent struktur.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter