Unyansert om bemanningsbransjen

Fafo-undersøkelse hevder 39 % av norske bedrifter ansetter arbeidere fra Øst Europa og at sosial dumping florerer. Bemanningsbransjen blir utpekt som synder av LO-forbund. - Virkeligheten er mer nyansert, sier fagsjef Even Hagelien.

I en NTB melding i dag gir Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelforbund (NNN) uttrykk for frykt for en praksis som går på at arbeidere i fiskeindustrien permitteres og skiftes ut med billig innleid personell fra Øst Europa.

Fagsjef i Bemanningsbransjen i NHO Service, Even Hagelien, understreker at en slik praksis er totalt uakseptabel, og at bemanningsbedriftene som er organisert i NHO Service ikke bidrar til dette. Det er åpenbart at en bedrift ikke kan permittere ansatte for så å leie inn andre. Det er videre viktig å understreke at det følger av våre etiske retningslinjer at våre medlemsbedrifter skal betale norsk lønn i Norge, sier Hagelien.

Det er ikke riktig, som man gir inntrykk av, at den urimelige praksisen er noe som bransjen som helhet står bak. Majoriteten av norske bemanningsbedrifter ville aldri bidra til det NNN omtaler som sosial dumping.

-Vi opplever det som et stort problem at enkelte aktører bidrar til uverdige forhold. Vi har derfor vært positive til registreringsordningen for bemanningsbransjen som er innført i år, sier Even Hagelien. Bransjen opplever dog at ordningen ikke setter tilstrekkelig strenge krav til bedriftene. Derfor frykter vi useriøs virksomhet kan bli legitimert gjennom registreringsordningen.

Les mer på NHO