Norsk miljø-tre vekker oppsikt

På kort tid er den norske tropetømmer-erstatningen Kebony blitt omtalt på CNN, i Financial Times, The Economist og en rekke andre utenlandske medier.

Prestisjetunge The Economist slo for sikkerhets skyld til med sin andre artikkel nylig.

– I alt er det blitt rundt 30 oppslag i internasjonale medier i sommer, sier markedsdirektør Jan Terje Nielsen i Kebony.

Høylytte protester til tross, fortsatt hugges tropisk regnskog fordi etterspørselen etter det harde tømmeret er stor. Det er i det minefeltet Kebony har skutt gullfuglen. Selskapet har funnet en måte å behandle vanlige tresorter på, slik at de blir harde nok til å erstatte tropisk tømmer.

– Vi har rett og slett en god historie, som er interessant på verdensbasis. Det har ikke vært noen god tropetømmer-erstatning å få tak i før vi kom på banen, sier Nielsen.

I stedet for tropisk regnskog brukes furu, lønn og bøk.

Må ta på

Kebony-prosjektet er ikke nytt, men det er først i år det er blitt fart på sakene, med åpning av fullskalafabrikk i Skien. Nå kan den norske bedriften satse på et stort marked.

I disse dager gjør de seg klar til Bygg Reis Deg, Nordens største byggmesse.

– Bygg Reis Deg har mange deltakere fra byggvarehandelen, som i sin tur gir tips og råd til sine kunder. Her treffer vi også arkitektene, som gir råd om materialvalg til byggherrene, forklarer Nielsen.

Det er typisk messepublikum å ta på og kjenne på produktene.

– De er bortpå og banker i treet og kommenterer at det virker solid. Mange blir også overrasket over vekten. Kebony-treet er vesentlig tyngre enn det ser ut til, sier han.

Trykker inn biomasse

Skal man behandle mykt tre så det blir hardt og ekstra holdbart, ligger mye til rette for bruk av giftige kjemikalier. Det gjelder ikke for Kebony-treet, der også selve fremstillingen er miljøvennlig. Til impregneringen brukes en væske som utvinnes av biomasse, primært restavfall etter sukkerproduksjon.

En trykk- og herdeprosess binder væsken til cellestrukturen i treet. Behandlingen gir treet vesentlig bedre stabilitet og råtemotstand, og stor slitestyrke. Det trengs heller ingen etterbehandling, lover Kebony.

Fasadekledninger, terrassebord og tretak er viktige bruksområder. Den nye fabrikken gjør at Kebony i dag leverer til store kjeder som Byggmakker og Maxbo.

Quality Spa & Resort i Kragerø kan skilte med 18 000 kvadratmeter Kebony-tre. Andre kunder er Sporveien, restaurant Le Canard i Oslo, Marine Harvest og flere skoler og barnehager.

Får taket på teak?

Også internasjonale båtprodusenter viser stor interesse. Teak fra Burma blir mye brukt som båtdekk, men får mye kjeft.

– Kebony vil kunne erstatte teak. Teak kan sammenlignes med minkpels, det vil alltid være etterspørsel etter det, til tross for en stor opposisjon og fullgode alternativer i markedet. Det er fortsatt lov å bruke regnskogsorten så lenge den er videreforedlet i et annet land på veien til å bli båtdekk, sier daglig leder Jarle Kristoffersen ved Sandøy Båtdekk, en av de store underleverandørene til produsenter av lystbåter.

Tvedestrand-bedriften tilbyr Kebony som alternativ for alle båtprodusentene sine.

Bygg Reis Deg arrangeres på Norges Varemesse i Lillestrøm 22. – 27. september. Over 50 000 finner veien til Norges Varemesse i Lillestrøm de seks dagene messen holder på.

Her kan du se administrerende direktør Christian Jebsen i Kebony bli intervjuet på CNN: http://edition.cnn.com/2009/BUSINESS/07/05/kebony.wood.deforestation/index.html#cnnSTCVideo

Og dette skrev The Economist om dem for noen dager siden: http://www.economist.com/sciencetechnology/tq/displaystory.cfm?story_id=14299540