Nedprioriterer grov skattekriminalitet

Skatterevisorenes forening slår full alarm og kritiserer Skattedirektoratet for mangelfull kontroll av svart omsetning.

I et åpent brev til finansminister Kristin Halvorsen (SV) skriver foreningen at næringslivet reagerer på at det gjennomføres mange bokettersyn uten at det blir funnet noe kritikkverdig.

– Skatteetaten har fokus mot enkle kontroller. Vi mener at etaten bør fokusere mot de illojale, mot verstingene. De som driver med skatteunndragelser, svart økonomi og svart arbeid, sier leder Øyvind Eriksen i Skatterevisorenes forening til TV 2 Nyhetene.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener det er svært urovekkende at skatterevisorene i skatteetaten selv mener de ikke gjennomfører gode nok kontroller av næringsdrivende.

– Det ene er at det sender et galt signal ut i bedriftene, at et kommer kontrollører som egentlig ikke ser etter noe som helst. Dernest så er det jo veldig galt fordi det betyr at man ikke klarer å gjøre noe med det kontrollene skal gjøre noe med, nemlig å komme skatteunndragelse til livs, sier Petter Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO.

Norsk næringsliv bruker årlig 60 milliarder kroner på såkalte innrapporteringstiltak, som går ut på gi myndighetene opplysninger som blant annet brukes til å beregne av skatt og avgifter.