NALs hederspris til Ulltveit-Moe

Finansmannen og investor Jens Ulltveit-Moe ble fredag tildelt NALs hederspris i et fullsatt Drammens teater.

President i Norske Arkitekters Landsforbund Kjersti Nerseth overrakte prisen under Arkitekturdagen 2009.

- Norske Arkitekters Landsforbund deler ut prisen til personer som har gjort en helt spesiell innsats på en særdeles positiv måte. I år er det femte gang denne prisen deles ut. Jens Ulltveit-Moe får prisen for den betydningen han har hatt for Sverre Fehns nybygg i Arkitekturmuseet. Som ble åpnet i 2008. Sverre Fehn avsluttet sitt virke som arkitekt med å tegne paviljongen til Arkitekturmuseet og dette ble ett av hans hovedverk. Museet er et viktig offentlig rom for norsk byggekunst og et samlingsted for faget. Samtidig er dette det eneste offentlige prosjekt signert Sverre Fehn som er oppført sentralt i Oslo by.

Arkitekturmuseet ble opprettet av Norske Arkitekters Landsforbund i 1975 som en nasjonal institusjon for samling, bevaring, forskning og formidling av kunnskap om arkitektur. Det viste seg etter kort tid at museet hadde behov for større og mer hensiktsmessige lokaler og i 2001 vedtok regjeringen at museet skulle flytte til Bankplassen 3. Samme år ble det vedtatt at arkitekt Sverre Fehn fikk oppdraget med å tegne utstillingspaviljongen i hagen.

Nestenhavarier

Arkitekturmuseets byggesak er en elleveårig historie med mange nestenhavarier. På et hdelt avgjørende tidspunkt da det sto og vippet, sa Jens Ullstein-Moe, etter et en henvendelse fra Rune Slagstad å gi ti millioner kroner til utstillingspaviljongen. Denne gaven ble senere økt til 37,5 millioner kroner. Dermed betalte han for hele nybygget som fikk navnet Ulltveit-Moe-paviljongen.

Jens Ulltveit-Moe har vært den ideelle donator. I motsetning til den danske skipsreder som betalte for operaen i København, har Ulltveit-Moe ikke stilt noen betingelser eller hatt noen synspunkter på hvordan bygget skulle bli. Han har stolt på arkitekten sin, og på museet som bestiller av oppdraget. Da byggesaken pågikk var Ulltveit-Moe president i NHO og frontfigur i norsk næringsliv. Det at han betalte for nybygget av egen lomme var et viktig signal og har vært helt avgjørende for museets tilblivelse. Uten hans gave hadde vi ikke fått noe arkitekturmuseum, fastslo Nerseth og gratulerte på vegne av representantskapet.

Fødselsmedhjelper

I sin takketale sa Ulltveit-Moe at han tross alt bare var en fødselsmedhjelper. - Det er Sverre Fehn som har skapt kunstverket - og i paviljongen har vist - synes jeg, et enestående vakkert rom. Det var veldig enkelt å si ja til støtte og jeg er veldig stolt over det.

Han syntes det var meget fint og essensielt at arkitektene tar klimautfordringen på alvor for resten av samfunnet gjør det nemlig ikke. Ulltveit Moe mente at klimakonferansen i København i desember var dømt til å mislykkes. -Det betyr at det er vi på mikronivå som må gjøre noe. 35 prosent av utslippene kommer fra bygninger. Det er dere, som gjør noe konkret, som må stå i forkant i miljøkampen. Det er vesentlig, tror jeg for å komme noen vei i den største utfordringen vi har, påpekte Ulltveit-Moe.