Har utviklet byggekortleser

Byggherreforskriften pålegger de ansvarlige for et byggeprosjekt å føre daglige oversiktslister over alle som utfører arbeid på byggeplassen.

Siden alle bygningsarbeidere nå har fått byggekort slik Arbeidstilsynet krever, har det blitt mulig å automatisere prosessen. Infotech mener deres byggekortleser gir mange fordeler.

Full oversikt

– Det kreves ingen opplæring for å bruke leseren. Man registrerer ganske enkelt ”inn” eller ”ut”. Montering av leseren er like enkelt. Det er bare å skru den på veggen og koble til strøm. Leseren kobler seg til Internett via mobilnettet og sender data til en sentral server i Bergen, der rapportene blir generert og presentert på kundens nettsider, forteller Rolf Helge Hellevang hos Infotech. I tillegg til oppdaterte bemanningslister, får man også oversikt over hvem som har vært på byggeplassen, og når de kom og gikk. Man får også full oversikt over underleverandører.

Mongstad

De første leserne av den nye typen ble levert til et byggeprosjekt på Mongstad i regi av Larsen Atterås og Brosvik AS (LAB). Anleggsleder Vegard Eik har lang erfaring med bruk av byggekortleseren, siden LAB har vært pilotbruker og har testet ut prototyper i flere byggeprosjekter.

Han kan fortelle om en episode i vinter, da Arbeidstilsynet kom på uanmeldt besøk og ba om å få oversikt over alle på byggeplassen. De hadde sikkert ikke forventet at det var i orden, så de ble en smule imponert da han logget seg inn på nettsiden og på et blunk kunne presentere en oppdatert bemanningsliste.

Eik forteller at det ikke har vært noen store utfordringer med selve registreringen når personer kommer og forlater byggeplassen.

– Det var litt problemer i begynnelsen, men at det ble bedre etter hvert, og nå er det å registrere seg like selvfølgelig som å bruke hjelm på byggeplassen. På Mongstad bruker vi

bemanningslisten også som evakueringsliste, og da blir det desto mer viktig at alle registrerer

seg. Anleggsledelsen har bemanningslisten på sine mobiltelefoner, og har dermed full oversikt til enhver tid, sier Eik.

Dersom det kommer besøk på byggeplassen som ikke har adgangskort, får de utdelt besøkskort

– De som får slike kort kan enkelt registreres inn på nettsiden, slik at de også kommer med på rapportene. Besøkskortene kan også brukes når noen har glemt eller mistet kortet sitt, legger Eik til.

Norskprodusert

Byggekortleseren er konstruert og satt sammen av Infotech i Bergen.

– Vi har hatt som mål at alt skal være så enkelt som mulig, også når det gjelder prising. Byggekortleserne leies ut til en fast pris per måned. Prisen bestemmes av gjennomsnittlig antall personer på prosjektet gjennom hele prosjektperioden, sier Hellevang i Infotech.

Videre utvikling

På store prosjekter kan det være behov for å skille mellom flere delprosjekter. Infotech er i full gang med å utvikle en terminal med berøringsskjerm der man i tillegg til å registrere ”inn” og ”ut” også kan velge hvilket delprosjekt man jobber på. Der vil det også åpne seg muligheter for å registrere informasjon om overtid, kilometergodtgjørelse osv. Det arbeides også med å koble leseren til porter slik at man fysisk kan stenge uvedkommende ute.