Sykehus på 1-2-3

Erfaringen viser at det kan ta mange tiår å planlegge et sykehus. På Bygg Reis Deg har de fått viktige deler av jobben ned i bare noen timer.

Sykehusbygging er som regel komplekse og langvarige prosjekter. De koster også. I Norden skal det brukes hundre milliarder kroner på sykehusprosjekter de neste fire til åtte årene.

– Vi vil vise at ting kan gjøres radikalt annerledes, og mye billigere. Helsesektoren sliter med eskalerende utgifter. Da blir det stadig viktigere å få mest mulig ut av det bygde miljøet, sier Lars Christian Christensen, sjef for arrangementet Build Hospital Live 2009, som finner sted under årets Bygg Reis Deg.

Går på data-tur

Nordens største byggmesse går av stabelen i Lillestrøm 22.-27. september og vier mye oppmerksomhet til Building Smart, en arbeidsmåte som utnytter automatisert overføring av informasjon mellom alle ledd i en byggeprosess.

For å illustrere metoden i praksis, med verktøy som støtter Building Smart, skal kursdeltakere planlegge sykehus på en av messedagene, onsdag. Deltakerne jobber i tredimensjonale tegningsmodeller på en felles dataserver. Til enhver tid kan de ’’gå seg en tur’’ i modellen og hente inn den informasjonen de har behov for.

– For at mange skal kunne delta, og for å spare miljøet, vil det også være mulig å delta på nettet. Oppgavene er flere. Deltakerne skal blant annet planlegge funksjon, løse hovedkonsepter på konstruksjon og detaljplanlegge rom ned til stikkontaktnivå, sier Christensen.

Klipp-og-lim

Byggebransjen har i dag det Christensen omtaler som en ganske gammeldags og dokumentorientert arbeidsmåte, der man sitter og taster inn veldig mye informasjon fordi programmer ikke snakker sammen.

– Vi ønsker oss klipp-og-lim-muligheter, som du for eksempel har i Office-pakken. Building Smart har standarder som muliggjør dette. Prosjektdeltakere får muligheten til kopiere dataene direkte over i et annet program, og slipper å taste dem inn på nytt. Denne gjenbruken av informasjon er særlig praktisk for de som kommer senere inn i prosjektet, sier Christensen.

I en såpass oversiktelig og smidig bygningsmodell blir det også enklere å se sammenhenger for deltakerne i prosjektet, som for eksempel om en tenkt løsning utløser for mye energibruk. Modellene kan også brukes på alle typer bygg og kan skaleres opp til bydel- og byutviklingsnivå.

Største byggesatsing

Nordmenn har vært viktige i utviklingen av Building Smart, som blir omtalt som Norges største innovasjonssatsing innen bygge-, anlegg- og eiendomssektoren. Bransjen kan spare store penger på å gjennomføre den standardiseringen som verktøyet innebærer.

Entreprenører som Skanska har lansert at de satser på Building Smart, det samme har konsulentselskapet Multiconsult. En stor byggherre som Forsvarsbygg har også begynt å stille krav om bruk av Building Smart.

Men ellers har bransjen vært treg med å ta i bruk mulighetene som ligger der. Dette er en viktig bakenforliggende årsak til at Bygg Reis Deg setter den nye arbeidsmåten på timeplanen under årets messe.

– Men på de seks siste månedene har det skjedd mer enn de seks siste årene når det gjelder å ta i bruk mulighetene, sier Christensen, som håper Norge fortsatt kan være ledende i standard og metode for utvikling innen Building Smart, og at teknologien beholder sin base i Norge.

– GSM var en norsk standard, men vi klarte ikke å kommersialisere den. Historien bør ikke gjenta seg med Building Smart, og flere norske programutviklere er godt posisjonert til å skape kommersiell suksess, sier han.