Gislefoss blir miljøpionér

Den nye arbeidsplassen til Gislefoss og de andre statsmeteorologene blir en av landets mest miljøvennlige.

Energi- og miljøeffektive løsninger er det store temaet på Bygg Reis Deg i år, hvilket blant annet betyr presentasjon av flere grønne godbiter fra byggefronten.

Et av dem er et nettopp påbegynt bygg på Meteorologisk institutt i Oslo.

Bygget blir noe utenom det vanlige. Ikke bare skal statsmeteorologene jobbe og spise her, men byggingen skjer etter det som trolig blir kommende standard for såkalte passivhus.

– Det stilles høye krav til byggets tetthet, ikke noe varme skal lekke ut, ingen trekk skal komme inn. Vinduene har tre lag med glass. Bygget skal være tettere og bedre isolert enn vanlig, dermed bruker man mindre energi på oppvarming, sier arkitekt Kaia Tiltnes i Pir 2, som skal holde foredrag om bygget på Bygg Reis Deg.

Målsetningen er å klare Enovas anbefaling til passivhusmål for energibruk i kontorbygg, 95 kWh per kvadratmeter per år. Det er nesten det halve av kravene i dagens standard.

I tillegg til å romme kantine i toppetasjen, skal nybygget ha kontorer og gi mer plass til maskinene som beregner vær og klimadata. Reservemaskinene er i dag plassert i en containerløsning.

Bygget blir det første som ferdigstilles i ’’By-og boligutstilling Oslo – Drammen 2009-2018’’, et tiårig prosjekt som skal resultere i et trettitalls forbilder innen klimanøytral arkitektur og byutvikling.

Midt på rullebanen

Et annet bygg som skal presenteres på Bygg Reis Deg er det flunkende nye Storøya Grendesenter i Bærum, som blant annet har en passivhusbarnehage. Rett over nyttår kan 120 barn leke i svært så energibesparende omgivelser.

– Kommunen satte strenge krav til energibruk og miljø. I arkitektkonkurransen var dette konkurransefaktorer som tilslutt ble utslagsgivende for det prosjektforslaget som vant, sier miljøansvarlig Unni Larsen i Bærum kommune.

Bygget står plassert på et sted med en heller lite miljøvennlig fortid, midt på den gamle rullebanen til Fornebu flyplass.

Mens barnehagen har passivhusstandard, er skolen i senteret bygget etter lavenergistandard, som også er en del strengere enn dagens gjeldende.

– Oppvarmingen av senteret skjer via fjernvarme fra en sjøvannbasert varmepumpe, sier Larsen.

Passiv fremtid

Etter en toårig overgangsperiode ble nye tekniske energikrav i plan- og bygningsloven gjeldende fra 1. august i år. De stiller krav til mer isolasjon, tettere vinduer og alternative energikilder.

På lengre sikt er det likevel den mye strengere passivhusstandarden husbyggere må forholde seg til.

– Innen 2015 vil dette være vanlig byggestandard i Norge, uttalte seniorforsker Tor Helge Dokka til Dagsavisen nylig. Den rødgrønne regjeringen har signalisert 2020 som et aktuelt årstall.

Belønningen med å bygge miljøvennlig viser seg på driftsbudsjettet over tid. Men det koster som regel mer å bygge passivt enn etter gjeldende standard. Men det blir fart på sakene med offentlig støtte. Bygget på Blindern har fått 40 millioner av regjeringens motkonjunkturpakke, mens grendehuset i Bærum har fått 2,8 millioner av Enova.

Bygg Reis Deg arrangeres på Norges Varemesse i Lillestrøm 22. – 27. september. Over 50 000 finner veien til Norges Varemesse i Lillestrøm de seks dagene messen holder på.

Her kan du lese mer om passivhus: http://www.passiv.no/hva_er_et_passivhus