- Drømmejobben

Petter Eiken (54) har lagt bak seg fem krevende år i konsernledelsen i Skanska AB. Nå tar han igjen over som sjef for Skanska Norge, og ser frem til å lede det norske selskapet.

- Det er godt å være tilbake i Skanska Norge. Dette er for meg drømmejobben, sier Eiken.

Han forteller at stillingen som visekonsernsjef har vært krevende, ikke minst på grunn av all reisingen.

– 200 reisedøgn i året gjør at det blir store begrensninger på privatlivet, sier Eiken til Byggeindustrien. Han forteller at det har vært fem meget spennede år i konsernledelsen, og at han har lært mye i løpet av denne perioden som han nå kan bruke til å lede skuta i Norge.

Som konserndirektør har han hatt ansvar for Skanskas entreprenørvirksomhet i hele Norden, og har i tillegg fått et globalt perspektiv på hvordan Skanska jobber.

Mange utfordringer

Han sier at det er nok av utfordringer å ta tak i.

– Jeg blir nesten litt matt når jeg hører folk si at finanskrisen er over. Den er slett ikke over i industrien, og er spesielt utfordrende for byggenæringen. 2010 blir tyngre enn 2009. Inntil nå har man hatt muligheten til å ta av ordreservene, men nå begynner reservene å bli tomme, legger Eiken til.

Han tar likevel med seg at det er tendenser til at markedet snur innen flere segmenter.

– Skanska Norge har vært gjennom et tøft år, men selskapet er nå nyvasket og klart til å møte utfordringene som ligger foran oss, sier Eiken.

Han forteller at en av hans store oppgaver fremover blir ytterligere å forbedre produktiviteten både i eget hus og på bransjenivå.

- Store deler av næringen har utfordringer med produktiviteten, og det er noe jeg ønsker å se på. Jeg har fått et godt innblikk i hvordan man jobber rundt om i verden, og håper å dra nytte av dette. I Skanska er det blant annet gjort mye innen boligsektoren, sier han.

Tok selv initiativet

Det var Eiken selv som tok initiativet til at han kunne gå tilbake til å lede Skanska i Norge.

- Jeg diskuterte saken med Johan Karlström (konsernsjef i Skanska AB - red. anm.) og vi ble enige om at dette vil bli en god løsning, sier Eiken.

- Petter har gjort en utmerket jobb i Skanskas konsernledelse, og jeg er sikker på at han er rett person til å utvikle Skanska Norge videre, forteller Johan Karlström.

Det at Eiken nå går til Norge fører også til endringer konsernledelsen i Sverige. Roman Wieczorek, som i dag er sjef for Skanska i Polen og Mats Williamson, som i dag er sjef for Skanska UK, blir visekonsernsjefer og nye medlemmer i Skanskas konsernledelse. Claes Larsson, visekonsernsjef i Skanska, blir styreformann i Skanska Norge.

Petter Eiken tar formelt til i den nye stillingen 1. oktober, og forlater da også stillingen som visekonsernsjef i konsernet.

Eiken tar over etter Geir Aarstad, som for to måneder siden valgte å fortsette karrieren utenfor Skanska. Eiken har i disse to månedene vikariert i stillingen.

Eiken var administrerende direktør i selskapet fra 2001 til 2004, og fra 2004 til i dag har han vært styreleder. Eiken er i tillegg styreleder for det nasjonale Byggekostnadsprogrammet.

Som konserndirektør i Skanska AB hadde Petter Eiken ansvar for 20 000 ansatte og en omsetning på rundt 50 milliarder kroner. Som leder av Skanska Norge får han nå ansvaret for 4000 ansatte fordelt på 500 pågående prosjekter. I 2008 hadde selskapet en omsetning på 11,4 milliarder kroner og et resultat før skatt på 561 millioner kroner.