Kampanje mot vannskader

Like mange boliger som det finnes i Bergen, får vannskader i år. Kampanjen ’’Don’t get fukt’’ skal redusere skadeomfanget.

– 75 000 boliger får i år vannskader som fører til forsikringsutbetaling. I tillegg kommer et stort antall vannskader som ikke dekkes av forsikringen. Det er alt for mye, sier direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Mange av skadene er så omfattende at de skaper store problemer i folks liv.

Fukt trenger ned i fundamenter, gulv og vegger må rives og familier må flytte ut mens det bygges om og tørkes opp.

Huseiernes Landsforbund har sammen med If Skadeforsikring og rørleggerkjeden Varme & Bad og gått sammen om vannskadekampanjen ’’Don’t get fukt’’.

– Med kunnskap og relativt enkle grep kan man redusere risikoen for vannskader i boligen dramatisk, sier Batta.

Sjekk tilstanden

Varme & Bad har utviklet en tilstandsrapport der rørleggere går gjennom alle steder der det kan oppstå vannskader. Rapporten gir råd til hva man kan gjøre dersom det er svakheter.

Inspeksjonen koster tusen kroner for medlemmer i Huseiernes Landsforbund og 1500 kroner for andre. Vannsjekken har fått et eget nettsted der det er en mer detaljert oversikt over hva den går ut på.

Ifølge If er det flere årsaker til at omfanget av vannskadene i norske boliger øker.

– Det finnes stadig mer omfattende vanninnstallasjoner og flere tappepunkter for vann i boligene. Folk pusser opp uten å bruke fagfolk, og det er et virvar av VVS-utstyr som benyttes. Mye av utstyret har dårlig kvalitet og ryker etter kort tid, sier Torstein Bratgjerd, som er senior teknisk inspektør i If.

Gamle rør sprekker

Men det er også slik at mye gammelt utstyr nå er modent for utskiftning.

– Fra 1950-tallet ble det bygget mange boliger, og mange av disse boligene har fortsatt det originale røropplegget. Det er modent for utskiftning nå, sier Peter Batta.

Når rør og koblinger ryker, skjer skaden raskt, og den blir ofte veldig stor, selv når folk er hjemme.

Rørleggere opplever også ofte omfattende fuktskader når de skal renovere bad.

– Gamle bad brukes mye mer intensivt nå enn de var ment for. All dusjingen på utette gulv og vegger har ført til svært omfattende fuktskader i mange norske hus, sier rørleggermester Terje Brodahl i Varme & Bad.