Tror ikke prisfall stopper renteøkning

Selv om prisene synker og er under inflasjonsmålet, tror analytikerne at Norges Bank likevel vil sette opp renta før jul.

Prisene fortsetter å falle, konsumprisindeksen (KPI) falt med 0,2 prosent fra juli til august, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). De viktigste årsakene var prisfall på matvarer og klær. Tolvmånedersveksten i KPI var 1,9 prosent i august, ned fra 2,2 prosent i juli.

Tolvmånedersbildet justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) plasserer inflasjonen på 2,3 prosent, ned fra 2,5 prosent i forrige måned.

Norges Bank har som målsetting å styre styringsrenta etter et inflasjonsmål på 2,5 prosent. De økonomiske analytikerne tror likevel ikke at fallet i prisstigningen vil forhindre en ventet renteøkning i løpet av senhøsten.

– Nøytral

– Vi tror ikke at inflasjonstallene er ganske nøytrale i forhold til renteutviklingen og ikke vil påvirke Norges Bank i særlig grad, skriver DnB Nor-økonom Maren Romstad i et analysenotat.

Hun tror at Norges Bank kommer til å heve styringsrenta på rentemøtet i desember, men utelukker ikke at renteøkningen kan komme tidligere i høst.

Seniorøkonom i Nordea, Erik Bruce, er blant dem som tror på en renteøkning allerede i oktober. Tallene for prisstigningen endrer ikke på det.

Mat og klær

Det var matvarer og klær som i hovedsak trakk prisene ned. Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer falt med 1,0 prosent fra juli til august i år, mens prisene på klær ga et prisfall på 2,4 prosent i samme periode.

Lavere priser på fisk og grønnsaker i tillegg til tilbudskampanjer på ost var med på å trekke matvareprisene ned.

Prisene på flyreiser falt i gjennomsnitt med 8,9 prosent fra juli til august. Etter den kraftige prisstigningen på flyreiser fra mai til juni var prisene i august tilbake på nivået fra mai, skriver SSB.