- Godt grunnlag

- Handlingsplanen gir oss et godt og samordnet grunnlag for de strategiene vi må legge for å nå de ambisiøse målene i klimaforliket, sier direktør Morten Lie i Statens bygningstekniske etat.

Reduserte utslipp av klimagasser, lavere energibruk, bedre inneklima og færre helse- og miljøskadelige stoff er noen av målene i regjeringens nye miljøhandlingsplan for bolig- og byggesektoren.

Planen samanfatter alle miljøtiltakene som statlige instanser planlegger i bolig- og byggesektoren i de neste fire årene

- Når vi nå virkelig skal gripe tak i de overordnede miljøproblemene gjelder det å tenke globalt og handle lokalt. Miljøproblemene er så komplekse at det kreves utstrakt samarbeid. Jeg er særlig glad for at samarbeid er vektlagt på tvers av tradisjonelle grenser. Samarbeidet med næring og forskning vil stå sentralt for oss. Samarbeidsprogrammet Byggemiljø, der næringen og myndigheter, drar lasset sammen, får forlenget sitt virke med ett år. Det er bra for oss, for næringen og miljøet. Lavenergiprogrammet er også viktig for oss, blant annet med sitt mål om at norsk byggenæring skal bygge en vesentlig andel passivhus allerede i 2017. ZEB, senteret for forskning på nullutslippsbygninger på NTNU/SINTEF, vil være viktig for at vi sammen skal nå praktiske resultater som virkelig gir oss det nødvendige løftet framover.

Innen kort tid setter statsråd Magnhild Meltveit Kleppa ned en gruppe med representanter fra myndigheter, næring og miljøinteresser.

- Oppgaven blir å utarbeide en tidsplan for hvordan vi kan nå målet om passivhus som minste standard i 2020. Gruppa vil også bli bedt om å komme med konkrete framlegg om hvordan vi i praksis kan øke energieffektiviteten i den eksisterende bygningsmassen, sier Kleppa.

- Allerede nå er nye tiltak i anmarsj, som et lite skritt på vegen. Teknisk forskrift er på høring i to høringsnotater. Bearbeiding etter høringen kan gi ytterligere løft mot et bærekraftig byggeri. Derfor er det viktig at næringen og forvaltningen bruker sjansen til å gi høringsuttalelser som kan gi oss hjelp innen vårt mandat for redusere utslipp som kan true miljøet. Deretter vil gruppa være viktig for de neste tiltakene vi vil arbeide med, sier Lie.